През последните години като че ли отвикнахме от тежките, студени зими и месец януари определено ни изненада. Въпреки че навън е красиво, снежно и бяло, температурите от -15 не понесоха добре на всички, особено на дамите.

Сигурни сме, че откакто студът ни завладя, още по-отчетливо сте забелязали, че обикновено на мъжете им е доста по-топло и комфортно, дори при минусови температури. Това има научно обяснение. Чисто физиологично женският организъм е пригоден да поддържа равномерна вътрешната си температура. Така природата се е погрижила да бъде защитен плодът при една евентуална бременност. Мъжете имат повече мускули, съответно и по-висока скорост на метаболизма. Изразходват повече енергия, а това произвежда топлина. В женското тяло пък има повече мазнини, които служат като естествена изолация, за да бъде запазена температурата на вътрешните органи.

Като цяло вътрешната температура на дамите е по-висока (средно с 0,4 градуса) от тази на мъжете, а температурата на крайниците им е по-ниска. Именно състоянието на краката и ръцете обаче е важно за това доколко сме чувствителни към студа. Освен това температурата на женското тяло е обусловена и хормонално - зависи и от това в кой период на цикъла си се намирате. Точно преди да започне менструацията, температурата и нивата на желязо спадат, като те са най-ниски непосредствено преди началото на менструалното кървене. Недостигът на желязо води до спад на броя на червените кръвни телца. Желязото е минералът, който помага на червените кръвни телца да пренасят кислорода до всяка клетка, като я снабдяват с топлина и хранителни вещества. При дефицит на желязо, те не могат да изпълнят функциите си.

Друга причина, поради която можете да изпитвате дискомфорт, когато е студено, е дехидратацията. Да, може да ви се струва невероятно, но водата също регулира температурата в организма. Тя поема топлината и я "изпуска" бавно, което поддържа стабилни нива на топлина. Ако обаче сте дехидратирани, тялото ви става по-чувствително към минусовите температури.

Как да се справите?

1. Носете дрехи на „слоеве”

Обикновено разликите в температурите навън, в офиса и у дома ви са доста различни. Затова под палтото си задължително облечете жилетка, която ще можете да свалите, когато ви стане топло. Така ще се чувствате чудесно, независимо от обстановката.

2. Обърнете внимание на диетата си

През зимата обикновено ни се яде по-калорична и мазна храна. Това е съвсем нормално предвид факта, че тялото ни се опитва да складира достатъчно хранителни вещества, за да се затопли. Това обаче не означава, че задължително ще качите няколко килограма отгоре, просто трябва да внимавате с какво се храните. Наблегнете повече на разнообразните здравословни зеленчукови супи, които се приготвят изключително лесно, а освен това с тях можете лесно да изпразните хладилника си от останалите ви зеленчуци, нали така? Не забравяйте и здравословните мазнини, от които организмът се нуждае, за да усвои някои жизненоважни витамини като A, D и E. Те се съдържат в: зехтина, авокадото, бадемите, сьомгата, орехите, лененото и конопеното семе, както и в кокосовото масло. Апетитът ни за сладко също се засилва през студените месеци, но внимавайте: полезните за вас десерти са тиквата, фурмите, сушените плодове, а не продуктите, съдържащи бяла захар.

3. Хидратацията винаги е важна

Когато е студено, често забравяме да пием вода, защото тя ни се струва охлаждаща, а и не чувстваме жажда. Въпреки това тя е от изключителна важност, както за поддържането на функциите на организма ни, така и за да се регулира температурата на телата ни. Препоръчваме ви да си пийвате топли и загряващи билкови чайове, но и да не забравяте чистата и животворна вода. Можете леко да я затоплите, преди да я изпиете или пък, ако разполагате с диспендър, да пуснете първо от топлата, а след това от студената вода - така ще получите хладка смес, която ще се приеме много добре от организма ви.

4. Повече сън – не само за красота

Неслучайно някои животинки спят зимен сън. Когато ни е студено и денят е по-къс, метаболизмът ни се забавя и се нуждаем от повече часове, прекарани в леглото. Стремете се да си лягате по-рано и да ставате, когато слънцето е изгряло, за да хванете всеки възможен слънчев лъч. Повече сън преди полунощ през зимата ще ви гарантира стабилно настроение, ще спре вечерното похапване и ще подобри качеството на съня ви.

5. Да подобрим кръвообращението  

Циркулацията на кръвта в организма на нежния пол е насочена така, че да бъде подсигурена работата на основните, жизненоважни органи, докато кръвоснабдяването на ръцете и краката (по-малко жизненоважни) остава по този начин намалено. Проблемите с кръвооросяването на крайниците засилват усещането за студ. В допълнение някои дами страдат от хипотония (ниско кръвно налягане). Всичко това може да бъде регулирано с приема на подходящи минерали, което ще доведе до прилив на енергия, ще балансира нивата на желязото и на толкова важната хидратация в организма. Печелите повече бодрост, добро настроение и топлина дори в най-студените зимни дни. Ето и подходящата комбинация от минерални соли на Немския хомеопатичен съюз: Шуслерова сол №3 железен фосфат (5 таблетки сутрин), сол №5 магнезиев фосфат (5 таблетки на обед), и сол №8 натриев хлорид (5 таблетки вечер). Помагат при проблеми с кръвооросяването, оплакване от студени крайници, както и при хипотония. Поддържат нивата на желязото в организма и действат енергизиращо.