Научните изследвания установиха, че когато спим, мозъкът ни изпраща съобщения до кръвоносните съдове, които отделят топлина. Поради тази причина учените казват, че е важно през нощта да спим без пижама, за да може по този начин мозъкът да регулира безпроблемно телесната ни температура. В този смисъл, махнете пижамите и спете голи! Ето и предимствата:

1. Ще бъдете по-спокойни

Знаете ли, че телесната ви температура трябва да падне с половин градус, за да потънете в дълбок сън? За тялото ви е много по-трудно да достигне тази температура и да я поддържа през цялата нощ, ако сте облечени с пижама.

2. Блестяща кожа и коса

Както вече споменахме, спането без дрехи помага на телесната ви температура да спадне малко, което води до правилното освобождаване на мелатонина и хормоните на растежа. Известно е, че тези два хормона регенерират кожата и косата, оставяйки ги супер блестящи и здрави.

3. Помага ви да отслабнете

Искате ли да отслабнете? Тогава лягайте да спите! Звучи като шега, но не е. Когато телесната ви температура спада по време на сън, вие сте склонни да изгаряте повече калории, опитвайки се да повишите тази температура. От друга страна, ако носите пижама, това усилие намалява и шансовете ви да отслабнете са по-ограничени.

4. Намалява риска от диабет

Сънят и диабетът имат много пряка връзка. Проучване показва, че спането в хладна стая без дрехи кара хората да имат по-голяма стабилност на нивата на кръвната захар и по-добра чувствителност към инсулина.

5. Помага на интимните части

Когато спите по бельо, топлината, която отделяте и изпотяването ще предизвикат раздразнение и температурата ви ще се повиши, което ще ви направи податливи към заразяване с бактериална инфекция, още повече, ако бельото ви не е памучно.

6. По-енергични сте

Ще се изненадате колко лесно ще скочите от леглото сутрин, ако сте спали без дрехи! Освен това, липсата на пижама през нощта ще ви предразположи да се "свалите дрехите" през деня.

7. Предотвратява раздразнението по кожата

Знаете ли, че спането без бельо може да бъде решението на кожните ви раздразнения? Много от тези неудобства възникват поради триене с тъканите на нощниците, което причинява зачервяване на кожата.