Започва се отново: Колегата ти спира климатика, а ти трепериш. Иска ти се да си у дома под топлата завивка.

Всички ние усещаме температурите по различен начин, но на някои от нас постоянно им е студено. Те нямат истинска представа за времето навън.

За тези, които могат да разпознаят себе си в това описание, открихме няколко причини защо някои хора са толкова зиморничави и решението на проблема.

Ето и някои от тях:

  • Щитовидната жлеза не функционира правилно

Хипотиреоидизъм е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоидни хормони. Това води до непоносимост към студа.

Тези хормони регулират метаболизма и температурата. Когато липсват, ни е непрекъснато студено. Други симптоми са ниското кръвно и умората.

Решение: Посети лекар. Той ще ти направи нужните изследвания и ще ти предпише лечение.

  • Дехидратиране

Водата ускорява метаболизма, като помага на тялото да създаде енергия и топлина. Ако си дехидратирана, няма какво да затопли тялото ти.

Как да се справиш: Пий достатъчно вода. Ако не обичаш чистата вода, добави малко лимон.

  • Анемия

Бледата кожа на лявата ръка показва симптоми на анемия. Анемията е заболяване, при което краката и ръцете ти са студени. Тя се появява при липса на червени кръвни клетки, които доставят кислород на органите и тъканите. Съществува желязодефицитна анемия, която е в резултат на бременност, менструация, загуба на кръв или недостатъчен прием на храни със съдържание на желязо. Друга анемия е витаминодефицитната, причинена от неправилно хранене. Освен бледата кожа характерни са и главоболие, повишеното кръвно анлягане и умората.

Решение: Ако си мислиш, че имаш анемия, направи си съответните изследвания.

  • Недоспиване

Добрият сън е важен за правилното функциониране на тялото. Ако ти е много студено, решението е просто.

А то е: Увери се, че имаш време да се наспиш добре.

  • Феномен на Рейно

Той се разпознава лесно: Пръстите ти променят цвета си.

Това е рядко заболяване, което засяга артериите, намалява кръвообръщанието в пръстите на ръцете и краката. Те стават бледи, а понякога и сини. Когато кръвта се върне, те се зачервяват и започват да болят.

Решение: Посети лекар. Феноменът може да се отключи от ниски температури, стрес, контакт с някои химикали или друго. Лечението е различно.

  • Тегло под нормата

Когато си с тегло под нормата, нямаш достатъчно мазнини, които да изолират тялото от студа. Ако умишлено отслабваш и намаляш приема на калории, това ще наруши метаболизма и ще повлияе върху температурата на тялото.

Решението: Обмисли по-здравословно хранене и балансирана диета, подходящи за твоята възраст и състояние.

  • Лоша циркулация на кръвта

Периферната артериална болест може да наруши кръвообращението, като по този начин кръвта не достига бързо до крайниците ни.

Решението: Посети лекар. Лечението на ПАБ е съпроводено с големи промени в ежедневието.

Това, че ти е непрекъснато студено, може да е свързано с някои заболявания. Посети лекаря си възможно най-скоро, а дотогава ето как можеш да се стоплиш:

  • Обличай се добре.
  • Пий повече топли напитки.
  • Не прекарвай много време навън, ако времето е лошо.

Любопитен факт: На жените им е по-студено, отколкото на мъжете.

Проучвания показват, че на мъжете обикновено им е по-топло. Обяснението на този феномен е: Естрогенът, женският полов хормон, сгъстява кръвта, което намаля кръвообращението в капилярите. 

Метаболизмът също играе роля: Жените имат по-различен метаболизъм от мъжете, като изгарят по-малко калории, за да се стоплят.