Човешкото тяло крие невероятни изненади. Например, помислете за факта, че понякога сме в състояние да провеждаме електричество в малки количества към други обекти. Получавали ли сте някога леки токови удари, когато се приближавате до някого или докосвате предмет? Ако сте се чудили защо възниква това явление и как работи, това е добра възможност най-накрая да получите отговори на въпросите си.

Ще обясним как тялото ни е в състояние да дава и получава тези малки разтърсвания и намерихме няколко съвета как да избегнете това да се случи.

Атомите в тялото имат положителна, отрицателна и неутрална енергия

Всичко около нас се състои от атоми и, разбира се, това включва и човешкото тяло. Атомите от своя страна са изградени от протони, електрони и неутрони. Всеки от тях има положителен, отрицателен или неутрален заряд. И докато атомите обикновено имат донякъде стабилен брой от тези 3 вида частици, електроните са склонни да пътуват през цялото време от едно място на друго.

Това означава, че те могат да се преместят от мебелите към дрехите ни и оттам до рамото на колега, когато го поздравим и го потупаме по рамото, или направим ръкостискане.

Статичното електричество се случва, когато отрицателната енергия не е балансирана

Когато има липса на баланс между електрони и протони, или с други думи, дисбаланс на отрицателна и положителна енергия, се създава нещо, което учените наричат статично електричество. Независимо от сложното му име, вероятно сами сте създавали такова.

Например, ако някога сте търкали косата си с балон, правите това - „взимате“ няколко електрона повече от тези, които сте имали преди. Ако обаче малко по-късно се приближите до положително зареден обект, помислете за метален предмет или нещо, направено от проводящ материал, вероятно ще почувствате малък токов удар. Това са електроните, които се движат от едно място на друго, опитвайки се да възстановят баланса.

Малките токови удари са по-чести, когато времето е студено и сухо

През зимата или в части на света, където климатът е особено сух и студен, статичното електричество може да е по-често. Това се дължи на факта, че влажният въздух е естествен проводник, който може да помогне за избягване на по-силно освобождаване, като тези, които се случват в среди, където влажността е по-ниска. В случая на последното, липсата на влажност може да доведе до чести електрични разряди, когато човек работи или докосва определени повърхности.

Има определени материали, които ни дават своите електрони, а други, които ни карат да „изпращаме искри“

Както вероятно вече знаете, металите са основните проводници на електричество - до такава степен, че се използват за създаване на специални обекти, чиято единствена цел е да провеждат електричество.

Съществуват и материи, които имат ниско ниво на проводимост, и все пак могат да участват в транзита на електричество, пътуващо от едно място на друго, когато внезапно даваме или получаваме тези леки електрически удари. Полиестерът, например, се намира в много предмети, които използваме в ежедневието си, включително мебели и дрехи.

Съвети за избягване на лек токов удар

Има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, ако искате да предотвратите това явление в ежедневието си.

  • Не използвайте гумени обувки, когато ходите по под произвеждащ статично електричество.
  • Уверете се, че овлажнявате стаята, ако подозирате, че причината за статичното електричество е студ и сухота.
  • Използвайте дрехи от памук, за да избегнете създаването на статично електричество всеки път, когато ги обличате.
  • Поддържайте кожата си хидратирана.
  • Докосвайте метал, така че статическото електричество да се освобождава на малки порции, вместо наведнъж.
  • Има и антистатични продукти, които могат да ви помогнат да почистите повърхностите.