Свикнали сме да виждаме сцени във филмите, в които мъжът бива привлечен от жена, приближава се до нея и съвсем скоро те вече са двойка. Не смяташ ли, че е наивно да мислим, че това е всичко, което е необходимо, за да се влюбим?

Нека си признаем, че начинът, по който се влюбваме, е напълно погрешен.

Никой не ни е научил как да се влюбваме. Това не е предмет, който се преподава в училище, родителите не засягат тази тема, поради което романтичните филми стават основните ни учители. Започваме да мислим, че е напълно нормално да се влюбваме от пръв поглед, без изобщо да познаваме човека.

Истината е, че наистина трябва да се научим да се влюбваме, защото колкото по-рано овладеем основите, толкова по-малко на брой ще бъдат провалените връзки.

Може би вече ти се е случвало. Влюбваш се, всичко изглежда вълнуващо, правите всичко заедно. Много скоро след това обаче, започваш да усещаш, че нещо липсва. Не си сигурен какво точно, но знаеш, че не си напълно удовлетворен. Причината е, че започваш връзка, без първо да си направил тези 2 неща:

Двамата прекарвате достатъчно време заедно

Това не означава, че трябва да бъдете като залепени един за друг. Означава, че трябва внимателно да наблюдаваш и да се опитваш да опознаеш човека, за да разбереш дали наистина си пасвате.

Как той/ тя се отнася със семейството си? Как се държи с обслужващия персонал в заведения? Грижа ли го/ я за теб, или се интересува само от себе си?

Всички тези малки наблюдения ще ти кажат много за човека. Не забравяй, че трябва да обръщаш внимание не само на отношението на партньора към теб, но и към околните. Дали половинката наистина се интересува от теб?

Задавай съдържателни въпроси

Не се ограничавай да обикновени въпроси, като например “кое е любимото ти ястие?”. Разбира се, това са нормални въпроси, но се постарай да зададеш и важните.

Попитай “Каква е представата ти за идеалната ваканция?”. Смяташ, че въпросът е повърхностен? Всъщност не, защото той ще ти разкрие ценностите на партньора.

Представи си, че човекът отсреща обича да отсяда в хостели, където може да се запознае с много хора и да попие от местната култура, докато ти мечтаеш за 5-звезден хотел. Различията в характерите са очевидни. Тъкмо тези несъответствия разкриват дали си срещнал човек, в когото наистина можеш да се влюбиш.

Задавай задълбочени въпроси, които ще ти разкрият същността на човека. Ето и още примери:

За какво съжаляваш най-много?
Ако можеш да върнеш времето назад, на колко години искаш да бъдеш отново?
Как си представяш животът като пенсионер?

Само когато наистина познаваш един човек, можеш да се влюбиш в него, за да бъде връзката ви успешна.