Пчелите по света намаляват със значителни темпове. Основните причини за това са безразборната употреба на пестициди, климатичните промени, определени паразити, чиято популация се е увеличила, и други фактори, свързани с дейността на хората.

Някои учени са на мнение, че ако проблемът се задълбочи, това ще е краят на човечеството.

Ние също сме загрижени за пчелите, затова решихме да съберем информация за това колко важни са те и какво можем да направим, за да увеличим броя им.

1. Пчелите са отговорни за една трета от опрашването

Пчелите са най-важният фактор за опрашването на хранителните посеви. Около една трета от всичката храна, която ядем всеки ден, е опрашена благодарение на пчелите. За опрашването допринасят и други насекоми, птици и прилепи.  Ето малка част от плодовете и зеленчуците, които зависят от пчелното опрашване – краставици, пъпеши, цитрусови плодове, праскови, череши, боровинки, кивита, тикви, авокадо, аспержи, броколи.

2. Те опрашват не само храната ни

Опрашването е важно не само за хранителните посеви, но и за други култури, като кафето и памукът например. Както и за огромна част от тревните растения, които служат за прехрана на животните. Като цяло пчелите осигуряват храна за много животни от хранителната верига.

3. Те са признак за стабилна и здрава екосистема

Пчелното опрашване поддържа генетичното разнообразие при цветята, осигурява храна за много видове и е признак за здрава екосистема, която не се нуждае от човешка намеса, за да съществува.

4. Пчелите са икономическа сила

Британската асоциация на пчеларите е изчислила, че приносът на пчелите за индустрията възлиза на 185 милиона долара годишно, в Мексико тази сума е дори още по-впечатляваща –  2 млрд. долара.

5. Те са едни от най-работливите животни на планетата

Пчелите работнички живеят в строга организация, в която всяка пчела знае своята роля.

  • Има пчели, които почистват кошера.
  • Пчели, които произвеждат пчелно млечице.
  • Пчели, които строят. При тях се развиват жлези, които им помагат да построят медната пита.
  • Пчели, които носят храна на останалите пчели в кошера.
  • Пчели пазачи, които  защитават работничките от оси или от пчели от други кошери.
  • Пчели, които правят „вятър“ на меда, за да изсушат нектара.

В една колония могат да живеят до около 80 хиляди пчели и всички те работят за благото на кошера.

6. Те правят планетата ни по-красива

Без пчелното опрашване нямаше да има цветя, така че работата на пчелите си личи във всеки красив цвят около нас.

Учените са установили, че пчелите усещат електрическото поле на цветята, научили са се да различават различните флорални форми и могат да познаят кога едно цвете е било посетено от друга пчела.

7. Те са едни от най-важните насекоми

Според д-р Джордж Макгавин 250 хил. вида растения зависят от пчелите. „Светът щеше да е доста скучен без тях“, казва д-р Макгавин. Според него стойността на пчелното опрашване струва около 130 млрд. евро. „Светът без пчелите би бил немислим, но ето че натам сме тръгнали“, допълва той.

8. Те не произвеждат само мед

В резултат от техния усилен труд се произвежда не само мед, но и пчелен восък, пчелен прашец, прополис и пчелно млечице, а от медът може да се направи и медовина (ферментирал мед).

Как можем да опазим пчелите?

Ето какво лично вие можете да направите, за да помогнете на пчелите:

  • Засадете местни цветя (като лавандула, гергина, маргаритки и слънчогледи) в градината, парка и дори на балкона ви. Ако имате морава пред дома ви, не я косете непрекъснато – оставете на глухарчетата и детелините да пораснат – те са едни от любимите деликатеси на пчелите.
  • Морган Фрийман например е засадил цялото си ранчо с цветя и не събира меда, направен в кошерите, за да помогне на пчелите да увеличат своята популация.
  • Избягвайте да ползвате химически пестициди, а заложете на натуралните (с чесън или пипер  например).
  • Не унищожавайте медените пити.
  • Ако видите пчела, която изглежда изтощена, заклещена е или се дави, дайте ѝ малко мед и вода.
  • Заложете на местното производство и на продуктите от екологично земеделие.