Кажете „Здравей” на Люси.

Люси е част от Поколението Y – поколение, родено между края на 70-те и средата на 90-те. Тя е част от културата на юпитата (добре платен млад човек от средната класа, който живее в голям град и води луксозен начин на живот), която изгражда голяма част от Поколението Y.

Имам термин за юпитата от Поколението Y – те са Протагонистите на Поколението Y или Специалните юпита. Това са особен тип юпита, всяко от което мисли, че е главният герой в много специална история.

Люси се наслаждава на специалния си живот и е много щастлива да бъде Люси. Проблемът е следният: Люси е и малко нещастна.

За да разберем защо, трябва първо да разгледаме какво прави човек щастлив или нещастен на първо място. Всичко се свежда до една проста формула:

Щастието = Реалността - Очакванията

Съвсем елементарно е – когато действителността в живота на някого е по-добра от очакванията му, той е щастлив. Когато реалността се окаже по-лоша от очакванията, той е нещастен.

За да въведем известен контекст към историята, нека въвлечем и родителите на Люси. Те са родени през 50-те и са част от Поколението на Бейби Бума. Отгледани са от бабата и дядото на Люси, членове на Военното поколение или “Най-великото поколение” - хора, които са живели по време на Втората световна война и със сигурност не са били юпита.

Бабата и дядото на Люси са се вълнували от икономическата стабилност и затова са отгледали родителите й така, че да изградят практични и сигурни кариери. Те са искали тревата в двора на родителите на Люси да бъде по-зелена от тяхната и родителите на Люси са израснали, желаейки да имат просперираща и стабилна кариера за себе си.

Те са научени, че няма нищо, което да ги спре да получат тази тучна зелена морава (с други думи - кариера), но ще се наложи да минат дълги години, прекарани в упорита работа, за да се случи това.

След като се дипломирали и са спрели да бъдат непоносими хипита, родителите на Люси започнали своите кариера. Докато минавали 70-те, 80-те и 90-те години, светът навлязъл в безпрецедентен икономически просперитет. Родителите на Люси се справяли дори по-добре, отколкото очаквали. Това оставило у тях чувство на задоволство и оптимизъм.

Имайки по-гладък и позитивен живот от своите родители, родителите на Люси са я отгледали с чувство за оптимизъм и усещане за безгранични възможности. И не са били единствените. Всички от поколението на Бейби Бума учели своите деца от Поколението Y, че могат да бъдат каквито си поискат, насаждайки самоличността на специален герой дълбоко в психиката им.

Това оставило хората от Поколение Y с чувството за огромна надежда по отношение на кариерата им до такава степен, че представата за зелената морава на сигурност и просперитет, която родителите им имали, не била достатъчна. Те искали поляна с цветя.Това ни води до първия факт за поколението на Специалните юпита:

Те са изключително амбициозни.

Един представител на поколението Y се нуждае от много повече от зелена морава под формата на сигурна и просперираща кариера. Докато Поколението на Бейби Бума искало да изживее Американската мечта, Поколението Y иска да изживее Личната си мечта.

Интересен факт е, че фразата „следвай страстта си” е станала популярна в последните 20 години. Това се доказва от диаграма на Google, която показва колко често дадена фраза присъства в английския печат за определен период от време. Същият този инструмент показва, че изразът „сигурна кариера” е излязъл от употреба, но фразата „пълноценна кариера” е станала много по-употребявана.

С други думи Поколението Y иска икономически просперитет точно както и родителите им са искали. Но те също така желаят да бъдат доволни от кариерата си по начин, за който родителите им не са мислели толкова много.
Но се случва и нещо друго. Докато кариерните цели на Поколението Y стават все по-конкретни и амбициозни, Люси е получавала още едно съобщение през цялото си детство:Ти си специална. Това е добър момент да споменем вторият факт за Поколението Y:

Те живеят в заблуда.

Люси е учена да мисли: „Вярно, всеки ще си намери задоволителна работа, но аз съм необичайно прекрасна и като такава, моята кариера и живот ще се отличават от тези на тълпата”. С други думи, освен че цялото поколение си е поставило дръзката цел да има поляна с цветя за кариера, всеки един индивидуален представител на Поколението Y смята, че той или тя е предопределен за нещо още по-специално: блестящ еднорог върху поляната с цветя.

Защо това да е заблуда? Защото си го мислят всички представители на поколението Y, което отрича дефиницията на думата „специален”: Специален – по-добър, по-велик или по-различен от това, което е обичайно. Според това определение, повечето хора не са специални, иначе думата би изгубила целия си смисъл.

Дори сега, когато представителите на Поколението Y четат тази статия, вероятно си мислят: „Добре казано… но аз всъщност съм един от малкото специални хора” – и това е проблемът.

С друга заблуда се сблъскват представителите на Поколението Y, щом навлязат на пазара на труда. Докато родителите на Люси са очаквали, че дългите години усилен труд евентуално ще доведат до добра кариера, Люси смята, че човек, толкова изключителен като нея, със сигурност ще получи страхотна работа и всичко е само въпрос на време.

За нещастие, светът не е толкова лесно място за живеене и странното нещо при кариерите е, че всъщност са изключително трудни. Отличната кариера изисква много кръв, пот и сълзи, за да бъде изградена – дори и онези кариери без цветя и еднорози. И най-успешните хора рядко постигат нещо велико преди 25-годишна възраст.

Но представителите на Поколението Y просто не искат да приемат това. Проучване по въпроса доказва, че те имат нереалистични представи и оказват сериозна съпротива срещу това да получат отрицателна обратна връзка за работата си. Те също така притежават прекалено напомпана представа за себе си.

Експертите смятат, че един от най-големите източници на разочарование за хората, които търсят правата си, са незадоволените очаквания. Те често се чувстват, че получават ниво на уважение и възнаграждение, което не съответства на действителните им способности и усилия и смятат, че не получават това, което им се полага.

За онези, които назначават представители на Поколението Y, експертите предлагат да бъдат задавани въпроси на интервюто за работа като „Смятате ли, че превъзхождате съучениците/колегите си и защо?”. Ако кандидатите отговорят с „да” на първата част от въпроса, но не успяват да обяснят причините за това, може би имат проблем с чувството си за право. Това е защото усещането им за право често е базирано на неоснователно чувство за превъзходство и заслуги. Тези хора са били накарани да повярват (вероятно чрез прекалените упражнения за изграждане на самочувствие, на които родителите им са ги подлагали), че те са специални, но често не разполагат с никаква реална обосновка за тази вяра.

И тъй като реалния свят има наглостта да смята заслугите за важен фактор, за няколко години след колежа Люси е принизена от нивото на очакваната поляна с цветя и еднорози до действителност, която никак не отговаря на представите й.

Нейната изключителна амбиция, съчетана с арогантността, която съпровожда това да бъдеш заблуден относно своите качества, я оставя с огромни очаквания дори през първите години от колежа. А реалността бледнее пред тези очаквания и мачът "Реалност срещу очаквания" е с отрицателен резултат за реалността.

Става дори по-лошо. На всичкото отгоре, представителите на Поколение Y имат още един проблем, който се отнася за всички тях:

На тях им се присмиват.

Вярно, някои хора от гимназията на родителите на Люси или от техния университет са се развили по-успешно от тях. И макар и да са чували по нещо за тях на срещите на класа, повечето представители на поколението на Бейби Бума не са знаели какво се случва с кариерите на останалите. Люси от друга страна постоянно е подложена на подигравки от страна на модерния феномен, наречен Фейсбук.

Социалните мрежи създават в съзнанието на Люси свят, където А) всичко, което правят останалите е публично известно Б) повечето хора представят преиначена версия на собственото си съществуване и В) хората, които говорят най-много за кариерите си, обикновено са онези, чиито кариери или връзки вървят най-добре, докато онези, които не се справят, са склонни да не споделят какво е положението им. Това оставя у Люси лъжливото чувство, че всички други живеят отлично, което още повече допринася за собственото й нещастие.

Именно затова Люси е нещастна или най-малкото се чувства разочарована и посредствена. Всъщност вероятно е стартирала кариерата си много добре, но на нея това й се струва като разочарование.

Ето няколко съвета за Люси и всички, които се чувстват като нея:

1. Останете бясно амбициозни. Сегашният свят е претъпкан с възможности за един амбициозен човек да намери цветущ и задоволяващ го успех. Точната посока не е ясна, но ще я разберете с времето - затова просто се насочете нанякъде.

2. Спрете да мислите, че сте специални. Истината е, че точно в момента не сте. Вие сте едни неопитни млади хора, които нямат много какво да предложат. Можете да станете специални в процеса на работа, но изисква наистина много усилия и време.

3. Не обръщайте внимание на останалите. Тревата винаги изглежда по-зелена от другата страна на оградата и прежълтялата морава на другия може да ви се струва като красива поляна. Истината е, че всички останали са точно толкова нерешителни, съмняващи се в себе си и разочаровани, колкото сте и вие. А ако се интересувате само от това, което се случва на вас, никога няма да имате причина да завиждате на другите.