Най-добрата ми приятелка и мъжът ѝ имат три деца, които са малко по-големи от моите. За мен те са страхотен пример как трябва да се държиш като родител, затова един ден реших да я попитам за съвет. Мислех, че ще ми отговори нещо свързано с дисциплината, но отговорът ѝ ме изненада:

“Всеки път, когато имате възможност да отиде на почивка, направете го. Годините, в които ще можете да отидете някъде като семейство, не са много. Децата ти ще станат големи и ще се отделят от теб. Сега е моментът да изградиш спомени за цял живот.”

Приех съвета ѝ и го направих. Не става дума за самото пътуване, а за това, че то ни сплотява като семейство всеки път. Ето и защо:

1. В центъра на пътуването е семейството

Дори и най-сплотените семейства имат нужда от време заедно. Да избягаш от всичко - това е възможността за повече време, което да прекарате заедно

2. Почивките вадят всекиго от зоната му на комфорт

Те могат да са отпускащи и забавни. Това е най-добрият начин да излезеш от зоната си на комфорт. Спиш в различни легла, ядеш друга храна, срещаш нови хора. Тези нови преживявания водят до сплотяване и създаване на нови спомени.

3. Пътуването ще ви научи да се справяте с неочаквани събития

То може да доведе до случки, които може да не са приятни. Багажът може да се загуби на летището, а резервацията в хотела да отпадне. Това ни учи на гъвкавост, защото няма как да променим неща, след като сме тръгнали.

4. Виждаш как другите хора подхранват съчувствието и разбирането

Пътуването ти показва чуждите начини на живот. Ако пътувате в чужбина, виждате различни култури и разбирания. Ако пътувате в страната си, то там отново ще научите неща, които не сте предполагали, че са истина или съществуват.

5. Новите преживявания създават невероятни спомени

Светът, в който живеем, е прекрасен. Може да гледаме снимки, но нищо не може да се сравни с това, когато видим това лично. Когато опитваме, чуваме и усещаме различни неща, те се запечатват в съзнанието ни и така се сформират спомени, които остават. Децата ни все още си спомнят с вълнение за местата, които сме посетили.

Благодарни сме за всяко едно пътуване, което сме предприели в страната ни и в чужбина. Не сме богати, но винаги намираме начин. Не ходим на големи ваканции. Бягството през уикенда до някое близко градче също може да сплоти семейството. Няма и минута, в която да сме съжалили, че приехме съвета на приятелката ми. Направете го и вие!