Не можете да си представите живота без мобилния си телефон? Първото нещо, което правите сутрин, е да проверите дали някой не ви е търсил? Готови сте да дадете цялата си заплата и дори повече за нов смартфон?

Dama.bg знае колко важно е за съвременната жена да бъде мобилна, но пък ще ви напомни колко лесно е да се превърнете несъзнателно в роби на мобилните си телефони. Независимо дали става дума за търсене на информация, забавление, приятели, дискусии - пристрастяването към използването на мобилния телефон е потенциално вредно.

Ето няколко причини да използвате мобилния си телефон по-рядко:

1. Трябва да обърнете внимание на истинските си интереси
Много често забравяме, че съществува свят, извън мобилния ни телефон. Ще се изненадате колко по-свободни ще се почувствате, ако излезете навън без любимото си устройство в джоба. Така няма да се разсейвате излишно и ще имате възможност да опознаете това, което наистина искате от живота.

2. Трябва да се съсредоточите върху личните си контакти
Прекарвате ли качествено времето с близките си хора? Колко пъти сядате с телефона на масата и не забелязвате нищо друго освен него? Замислете се колко интимни моменти пропускате, докато сърфирате във Фейсбук и си пишете в чата. Това са малките неща, които имат голяма роля в живота. Вместо да разговаряте по телефона с приятелка в продължение на часове, по-добре се срещнете очи в очи. Това ще обогати и социалните ви контакти. 

3. Трябва да се концентрирате върху задълженията си на работното място
Да, знаем, че с нетърпение чакате работния ден да свърши! Да използвате постоянно мобилния си телефон по време на работа, обаче, не е добра идея. Така рискувате да я загубите, освен ако не ви плащат, за да водите телефонни разговори.

4. Трябва да помислите за здравето си
Продължителните разговори са вредни за здравето ви, защото ухото ни и кората на мозъка се загряват. Това може да доведе до злокачествени образувания на ушите, мозъка и очите. Мобилните телефони излъчват електромагнитна радиация, която може да причини сериозно увреждане на мозъка, очите, вътрешните тъкани и кръвообращението. Освен това, приложенията за игри вредят сериозно на зрението и са причина за обездвижване. Не казваме, че не трябва да разговаряте по мобилния си телефон, но не е препоръчително да го правите по-дълго от 2 минути на разговор. Между отделните разговори трябва да има поне 40 минути почивка.

5. Трябва да се справите с тревожността и раздразнението
Изследванията показват, че хората, които използват непрекъснато мобилните си телефони, са по-тревожни, раздразнителни, сприхави и нервни. Ако често получавате лоши новини по телефона, не е изключено да развиете страх при всяко позвъняване. Това ще се отрази на цялостното ви здраве.

6. Трябва да си дадете почивка
Постоянното използване на мобилния телефон оказва неправомерен натиск върху мозъка. Не е изненадващо, ако страдате от главоболие в случай че сте пристрастени към смартфона си. Не е за пренебрегване и психичното здраве. Оставете съзнанието си в почивка и по-често изключвайте телефона си, когато не сте на работа. Светът няма да спре да съществува, ако не разговаряте по 8-10 пъти по телефона. 

Бонус: По-малко разговори, повече време за личните ви нужди!