Мнозина смятат, че за да разберете какъв всъщност е един мъж, всичко, което трябва да направите, е да погледнете как се отнася към майка си. Наистина връзката майка-син има огромно влияние върху неговата личност и живота като цяло. Момчетата, които са близки с майките си, израстват в стабилни и щастливи хора, които са толкова необходими в нашето общество.

Вярваме, че любовта на майката може да превърне всяко момче във великолепно човешко същество. Ето как:

Помага му да се справи по-добре в училище

Изследователите са открили, че възпитанието оказва пряко влияние върху развитието на мозъка на детето. По-конкретно в областта, която отговаря за обучението, паметта и стресовите реакции. Майка, която е внимателна към сина си от първите дни, вече оказва значително влияние върху представянето му в училище. Така че колкото повече грижи му дава, толкова повече усилия той ще полага, когато учи.

Пази от неприятности

Друго изследване показва, че близката връзка с майката значително намалява риска момчетата да развият високорисково поведение. Това се основава до голяма степен за привързаността майка-син. Създаването на безопасна среда у дома и това да бъдете важен човек в живота на сина си го кара да иска да поддържа тази връзка и да се държи далеч от всичко, което би могло да се намеси в нея.

Насърчава увереността

Подкрепата на майката е голяма сила. Всички имаме нужда от нашите лични лидери в живота, а за момче, чиято майка му е фен №1, това е основен „усилвател“ на увереността. Ако едно момче се чувства сигурно около майка си, има по-голям шанс да е водач в бъдеще. Освен това, ако има подкрепата ѝ, ще повярва в себе си и няма да се страхува да изпробва нови неща.

Засилва социалните му умения

Едно проучване открива, че децата, които прекарват много време с майките си, са с 20-40% по-добри в това да са социални. Причината за това е, че има по-силно когнитивно развитие, което се случва чрез съвместни дейности. Едно момче ще има по-добри словесни умения чрез общуване с майка си. Освен това, ако детето е около родителя си повече, то може да го наблюдава и да научи правилните социални взаимодействия.

Елиминира вредните мъжки стереотипи

Няколко проучвания са установили, че майките по-скоро приемат емоциите на момичетата, отколкото на момчетата, което в крайна сметка може да доведе до психологическо оттегляне. Ето защо една подкрепяща майка трябва да насърчава момчето си да изразява емоциите си. Тя трябва да обясни, че плачът не го прави да изглежда по-малко мъжествен и че осигурява комфорт, когато е необходимо. В резултат момчето ще прерасне в емоционално достъпен мъж, честен за чувствата си и няма живее според половите стереотипи.

Насърчава по-висока емоционална интелигентност

Говорейки за мъжки стереотипи и умеещи да изразяват чувства по здравословен начин, момчетата със сигурна привързаност към майките си са по-малко склонни да развият поведенчески проблеми, които биха могли да попречат на емоционалното им развитие. Те знаят как да се справят с междуличностните конфликти, както и да формират връзки с други хора, което е полезно в почти всички области на нашия живот.

Омекотява прехода към зряла възраст

Израстването може да бъде стресиращо преживяване. Много деца се страхуват да напуснат гнездото и да преследват независимост. Интересното е, че изследванията показват, че децата, които са в подкрепящо ги домакинство, се чувстват много по-уверени да се справят сами, защото знаят, че родителите им винаги ще са до тях. Така че, дори да е трудно за една майка да види момчето си да стане мъж, може да бъде уверена, че той ще се справи, благодарение на нея.

Изгражда мъж, който уважава жените

По принцип е невъзможно да си представим, че мъж, който обича и се грижи за майка си, ще се държи зле с други жени. Като е близко с майка си, момчето се научава как да общува с дамите и научава повече за тяхната психика. Ако сте срещнали мъже, които са внимателни към представителките на нежния пол и уважават техните нужди, можете да се обзаложите, че имат страхотни отношения с майка си.

Понижава риска от проблеми с психичното здраве

Връщайки се към привързаността между майка и син, също е доказано, че тя значително укрепва психичното здраве на момчето. То се научава ефективно да се справя с проблемите и получава достатъчно подкрепа, за да избягва от депресията и безпокойството.

Помага на момчетата да станат успешни

Ако комбинираме справянето добре в училище, да сме уверени, да сме психически стабилни и общителни, имаме перфектна рецепта за победител в живота. И не просто говорим за финансов успех, а за най-важното - щастие. Всяка майка иска да види момчето си щастливо и участието ѝ в живота му не може да бъде неоценено.

Имате ли мъже в живота си, които оценяват колко много са им повлияли майките им?