Ще го срещнеш, когато си на 25 и ще ти се струва, че животът ти няма смисъл. Ще бъде след като си прекарала голяма част от месеца в опити да излезеш от депресия. Ще дойде в живота ти като торнадо и ти ще си толкова удивена от това какъв е той, как изглежда и романтиката, която демонстрира, че моментално ще се влюбиш. Неговата безпроблемна, лесна, сериозна, но и романтична любов ще изпълни празнината в душата ти. Ще се случи толкова бързо, че дори няма да осъзнаеш, че неговата любов избутва твоята собствена към себе си. Той ще те обича изцяло и дори няма да разбираш защо.

Ще го питаш сериозно поне три пъти седмично: "Защо ме обичаш?". И той ще отговори през смях "Защото така". И това, което никога няма да осъзнае е, че ти не се шегуваш. Не се правиш на сладка и не се закачаш, когато го питаш. Искаш да знаеш. Защото не разбираш.

Не разбираш какво вижда, какво чувства или какво си мисли, когато те погледне, защото когато сама се погледнеш, не мислиш, че заслужаваш някой да те гледа с такава любов. Той няма да осъзнае, че ти искаш отговор, категоричен отговор, който ще те убеди, че той те обича и че и ти трябва да обичаш себе си.

Ще се караш с него, защото единственото, което можеш да контролираш, е това дали сте заедно. Не можеш да повярваш в любовта му, дори и да е до теб всяка нощ и да ти казва искрено и мило, че те обича, целувайки челото и бузите ти и правейки всичко, което един влюбен прави. Но ти си намираш причини да смяташ любовта му за лъжлива.

Това, което никога не си осъзнала е, че причината хората да казват, че първо трябва да обикнеш себе си, а след това някой друг, е че това е самата истина. Няма как да изпиташ любовта на някой друг към себе си, ако се смяташ недостойна за нея. Би могла да накараш някой да чака да го обикнеш, но така с времето само ще го отблъснеш.

Ще гледаш как си тръгва от дома ти на сутринта, за да си вземе чисти дрехи от вкъщи, а ти ще се изнервяш с часове и няма да свършиш никаква работа, защото можеш да мислиш единствено за това дали ще се върне. А той ще се върне.

Дори и да прави това всеки ден в продължение на месеци, да е спал до теб всяка нощ и никога да не сте пропускали да се видите, все още ще вярваш, че следващия път ще е последния, в който ще го целунеш и ще почувствш ръцете му около себе си. Ще живееш в страх, че ще спре да те обича, защото не можеш да повярваш, че изобщо някога те е обикнал.

Ще изучаваш лицето си в огледалото, ще превърташ разговорите помежду ви отново и отново и ще се опиташ да откриеш нещото, което го кара да те обича. Ще се съмняваш в любовта му толкова настойчиво, че ще се умори от съмненията и ревността. Няма да го обвиняваш.

Ти първа ще прекратиш връзката ви. Ще се чувстваш тъжна, но също така и облекчена всеки път, в който се скарате, защото поне сега няма да ти се налага да задържаш някаква фалшива вяра, че заслужаваш да бъдеш обичана.

Отново ще намерите път един към друг, няма да отнеме дълго. Но ще видиш модела, начините, по които сърцето си играе с ума ти, начина, по който твоята липса на самочувствие и любов към себе си се прехвърля във всеки разговор, всяка целувка, всеки миг с него. И ще си кажеш, че трябва да се откъснеш от неговата любов, за да откриеш къде се изгубила любовта ти към себе си.

Започваш да разделяш сърцето си от неговото и ще го направиш внимателно, защото все още ще бъдеш с него, защото ще знаеш, че не той ви разделя, че ти си причината. Ти си тази, която разрушава всичко, защото смята, че е разбита.
Но ще осъзнаеш, че не си. Ще се научиш да се отнасяш към себе си с любов и доброта, ще започнеш да вярваш в собствената си стойност. Ще започнеш да виждаш колко заслужаваш да бъдеш обичана и че това винаги е било така, просто си забравила да го вярваш.

Ще си помислиш, че най-накрая събираш парченцата от себе си, но скоро ще разбереш, че никога не си се чупила. Ще видиш колко е било лесно да осъзнаеш, че заслужаваш добро, че заслужаваш красиви неща, че заслужаваш не само неговата любов, но и любовта към себе си. Ще осъзнаеш, че собствената ти любов не трябва да се печели - тя просто трябва да се види. И скоро след това ще си позволиш да изпиташ и неговата обич изцяло, така както той ти я дава от самото начало.

Ще можеш да я приемаш, защото най-накрая приемаш и любовта към себе си. И тази любов ще бъде много повече от всичко, което си познавала, защото е истинска и не е нищо по-различно от един огън, който не спира да пламти.