Докато все още има шанс да се насладите на есента, трябва да се възползвате от него! Как да направим октомври и ноември по-специални и романтични, за да почувстваме целия уют преди да настъпи най-студеното време от годината, нека го разберем заедно.

За жалост, през последните години ни се струва, че след лятото не идва есента, а направо зимата. Есенното време от годината е толкова кратко, че трябва бързо да се насладите на неговия чар. Ние искаме да чуваме звука от шумоленето на падналите листа, да изпечем ябълков пай или канелени сладки, да пием горещо лате с вкус на тиква и да гледаме най-тематичните епизоди от любимия си сериал. Как иначе да активирате есенните вибрации преди първия сняг, вижте в нашия материал!

Изберете есенни визии и обновете своя маникюр

Въпреки че може да ви отнеме половината от почивния ви ден, идеята да преподредите гардероба си е много добра, защото не само ще ви помогне да изберете подходящи визии и да избегнете хаотичното приготвяне сутрин за работа, но и да подредите мислите си. Чувствайте се свободни да сложите летните дрехи в кашони докато не дойдат пак по-топли времена, а сега извадете пуловерите, шаловете и шапките.

Вижте какво ви подхожда и в какво състояние са дрехите и аксесоарите ви (може би е време да занесете някои от тях на химическо чистене или да ги премахнете за винаги от гардероба си). Също така не забравяйте за “актуализациите” във външния ви вид. Може да промените цвета на косата си, ако носите грим, помислете да заложите на по-тъмните нюанси както за него, така и за маникюра си и си вземете маски за лице с вкусни есенни аромати, като канела и ябълка.

Пригответе малко сладкиши

Дори и да нямате представа как да направите сладкиш, не се притеснявайте, защото есента е страхотно време за учене, а и печенето не е толкова трудно, колкото си мислите. Има доста рецепти за есенни печива, като канелени рулца, бананов хляб, пайове с ябълки и череши, или бисквитки с вкус на тиква, а защо не и класическата баница с тиква? Като цяло списъкът може да продължи до безкрай.

Можете да изпечете любимите си сладки за чай и да ги хапнете в компанията на любимия си сериал или музикална група, а след това да организирате събирания с приятели и игра на настолни игри или гледане на „Дневниците на вампира“.

Съберете хербарий или отидете за гъби

Повечето от нас са събирали паднали листа и сухи цветя за хербарий в детството, но нищо не ни пречи да повторим това преживяване отново! Докато дърветата все още са обагрени в ярки цветове, се пригответе да излезете на разходка с приятелката/гаджето или сами с любимия си плейлиста от песни или аудио книга в някой голям парк, където ще съберете спомени от тази есен.

Можете също да берете гъби, но ще трябва да отидете по-далеч от града, за да ги вземете. Разбира се, ние не ви препоръчваме да ги ядете, но дори само да си направите “лов на гъби” без да ги берете, ще е достатъчно забавно приключение. Сезонът постепенно е към своя край, но все още имате време да се насладите на всички красоти, които може да ви предложи есенната гора или планина.

Гледайте отново любимите си есенни филми и сериали

Всеки свързва любимите филми и сериали с определен сезон или период от годината, така че тук можете да избирате или от любимите си, или от класиките. Например, “Здрач” се превърна в универсален феномен преди години, така че повторното гледане на първите няколко части в дъждовното градче Форкс е особено препоръчително за този период от годината. Други любими класики са „Дневниците на вампира“, „Клюкарката“, „Младият върколак“, „Момичетата Гилмор“ и „Отчаяни съпруги“.

Има и холивудски класики, които не бива да пропускате, като „Втората майка“, „Есен в Ню Йорк“, „Октомврийско небе“ и дори „Властелинът на пръстените“. Между другото, нека не забравяме и за филмите на ужасите, защото Хелоуин е зад ъгъла и вече ни чака със своите страховити вибрации.

Опитайте сезонно меню и напитки

Първо, есенният сезон автоматично прави престоя в кафенетата още по-уютен, а на нас ни харесва това, че най-накрая можем да пием горещи напитки, вместо такива с лед. Всяко заведение се опитва да изпъкне, затова често включва ново меню с необичайни комбинации, но на преден план си остават класиките с канела, тиква, ябълки, карамел и шоколад.

Второ, не забравяйте за сезонността на продуктите! В много кафенета и ресторанти менюто е адаптирано, така че можете да намерите много интересни ястия с гъби, смокини, сливи, тиквички, зеле, тиква и ябълки. Опитайте нещо ново или добре забравено старо.

Извадете ароматните свещи и дифузери

Свещите добавят един огромен процент към уюта, така че не забравяйте да се запасите с тематични аромати за студения сезон! Тук можете да се спрете както на предпочитанията си, така и на характерните за сезона. Например, сред популярните през есента, разбира се, са свещи и есенции с аромат на тиква, печива с канела, а също и дървесните такива.

Въпреки че има и хора, които, напротив, предпочитат нещо свежо, което да им напомня за лятото. важното е на вас да ви допада аромата. А ние ви препоръчваме да си вземете от свещите с дървен фитил, които издават пукащ звук и ще ви напомнят за звука от камина.

Насладете се на топлината на уютните пуловери и меките одеяла

Сега е периодът, в който можете да се увиете в огромен пуловер и да не се потите на жегата. Спокойно можете да ядете всички вкусни неща и да не се притеснявате дали дънките ви ще отеснеят или не.

Можете да изберете жилетки или модерни пуловери и не забравяйте за меките шалове и шапки. Аксесоарите с готини и ярки акценти ще ви радват през цялата есен, а също и ще ви помогнат да се отличите от тълпата любители на бежовото и черното.

Прочетете още книги

Книгите не само добавят знания, но и ни заземяват и ни връщат към реалността особено в това дигитално ежедневие, в което сме. Отпуснете очите си след цял ден работа пред компютъра и се потопете в някоя интересна и завладяваща история. Филмите не могат да направят това, така че изберете някой роман или нехудожествена литература - това, което ви допада най-много.