Всички ще се съгласите, че здравата имунна система на човек е едно от най-важните неща, на които той трябва да обръща внимание. Факторите за нейния дисбаланс са няколко – като започнем от стреса, преминем през неправилното хранене и завършим с обездвижения начин на живот. Положението се влошава още повече, когато през зимата сме преболедували тежкия сезонен грип и се е налагало да защитим организма си с помощта на купища лекарства и антибиотици. Това, разбира се, се отнася с особена сила за децата ни. Затова ако искаме да посрещнем първите по-топли и слънчеви пролетни дни здрави, с подкрепен имунитет и в добро настроение, е необходимо да вземем някои превантивни мерки, за да не се наложи впоследствие да прекараме прекрасните дни пред лекарския кабинет.

Как да предпазим малкото си съкровище от капризите на пролетта?

Като родители всички ще се съгласим, че здравето на децата ни винаги е на първо място. Знаеш ли обаче, че успешно може да помогнеш да детския организъм да изгради по-устойчива имунна система, благодарение на спазването на няколко лесни съвета? Разбира се, в рамките на нормалното е по време на прехода от зима към пролет, малките ни съкровища да са по-болнави, нослетата често да текат, кашлицата да иска да се намърда, а болното гърло и алергиите да се появят неканени. Добрата новина е, че всичко изброено може да се предотврати само с няколко прости неща, които всяка майка или татко могат да си поставят за цел да изградят като навик у своето дете.

Здраво коремче

От огромно значение е през пролетта менюто на малкото ти съкровище да бъде богато на разнообразни сезонни плодове и зеленчуци. Съдържащите се в тях вещества като витамини, минерали и микроелементи ще се грижат за здравето и ще бъдат естествена бариера срещу сезонните натрапници. Важно е детето да хапва и месо, и зърнени храни, но забравете за всички полуфабрикати, рафинирани, подсладени и вредни храни, съдържащи захар и консерванти в големи количества, които освен, че биха действали възбуждащо на нервната му система, са виновни за голяма част от алергиите. Обърни внимание на достатъчното количество на приеманата от малчугана ти вода, която освен, че ще хидратира организма и нежната му кожа, ще подпомогне и “измиването” на всички неприятели от организма.

Кажи “Не” на антибиотиците и сложи край на честите боледувания

Температура, втрисане, кащлица, упорита хрема и липса на апетит... Да, познато e на всеки родител. А като добавим и факта, че в много от случаите се налага и лечение с антибиотици, което допълнително натоварва и срива още повече иначе крехкия детски организъм, картинката става напълно завършена. Време е да осъзнаете, че вместо да помагаш на детето си с тях, ти влошаваш вградения му имунен отговор и натоварваш излишно чернoто му дробче. Ако малчуганът ти вдигне температура (до 38 С) не бързайтеда го “натъпквате” с всевъзможни хапчета, а остави организмът му сам да се опита да си помогне, изграждайки антитела, които да се борят срещу натрапника. При температура под 38,5˚С – можеш да подпомогнеш по естествен път защитната реакция на организма като давате по 1 таблетка Шуслерова сол №3 железен фосфат през 15 мин. до спадане на температурата. Сол №3 спира възпалителния процес в начална фаза и подпомага имунната защита. При температура над 38,5˚С се редуват по 1 таблетка от соли №3, №5 и №8 през 5-10 мин. до понижаване на температурата. За още по-бърз ефект и подкрепа - намажи гърдите и гърба с Шуслеров мехлем №3.

Честите срещи с вирусите и бактериите могат да бъдат успешно избегнати с помощта на хомеопатичното лекарство Имунокинд, което е подходящо за употреба още от раждането. Неговата висока ефективност и доверие в действието му се дължат на трите калциеви съставки Calcium carbonicum, Calcium fluoratum и Calcium phosphoricum, които помагат на организма да се справи по-добре с честите респираторни инфекции. Освен че действат благоприятно на цялостното състояние на имунната система на детето, те подобряват калциевата обмяна, която е от изключително значение по време на усилен растеж и действат противовъзпалително. Серният йодид пък повишава физическата активност на малчуганите и тяхната издръжливост. Приемът за деца от 0 до 6 г. е 3 пъти по 1 таблетка в продължение на 2-3 месеца. При необходимост може да направите кратка пауза и да продължите след това.

Разбира се, може да приложиш и комбинацията за имунитет с Шуслерови соли №3, 6 и 7. Сол №3 железен фосфат осигурява повече кислород за тъканите и организмът, за да има повече енергия за защита; сол №6 укрепва защитните функции на кожата и лигавиците, подпомагайки прочистващите процеси в тялото; а сол №7 има хармонизиращо и релаксиращо действие в периоди на стрес. Препоръчителният прием за деца е по 2 таблетки от всяка сол (№3 сутрин, №6 на обед и и №7 вечер) за период от поне един месец.

Ако все пак лечение с антибиотик е било изрично предписано от лекуващия педиатър, то след успешно оздравяване, е важно да приложиш прием на пробиотици, които да се погрижат за влошената чревна флора. Тук на помощ идва и Шуслеровата терапия за детоксикация, включваща приема на сол №6 калиев сулфат, която помага за изчистване на организма от токсините. Препоръчителният прием за деца от 1 до 5 годинки е 3 пъти по 1 таблетка дневно сол №6 по време на целия период на прием на антибиотик и една седмица след това.

Здрава мама

Със сигурност ти се е случвало с настъпването на пролетта, повечето слънчеви часове и време, в което си навън, вместо да се чувстваш по-жизнена, бодра и енергична, всъщност да си отпаднала, без желание за каквото и да е, на моменти дори и разконцентрирана, и раздразнителна. Какво всъщност не е наред? Оказва се, че колкото и дълго да сме жадували за точно този период от годината, той идва както със своите позитиви, така и с негативи – променливо време, респираторни инфекции и дефицит на важни витамини и минерали. За да върнеш усмивката и доброто си настроение и да бъдеш максимално отдадена на своето мъниче е много важно да се вслушаш в природните биоритми и това, което ти казват. А ето и още няколко прости и лесноизпълними стъпки, които да следваш:

Погрижи се за това, което слагаш в устата си

“Болестта може да има много бащи, но майката винаги е само една – храненето...”

Започни с промяната още сега! Всичко е в твоите ръце, затова опитай да се храниш балансирано, като приемаш достатъчно количество сезонни плодове, зеленчуци, сокове и богати на фосфор храни, които имат свойството да стимулират производството на енергия. Използвай подправки като индийско орехче, къри, мащерка, джинджифил, кориандър, които стимулират имунната система. Заложи на храни, богати на витамин Е (маслото от пшенични зародиши, кълнове, трици и натурален ориз), който защитава клетките и ги изчиства от токсините, а също и на витамин С (плодове и зеленчуци, шипки, картофи, магданоз), който е известен с укрешващото си действие върху имунната система.

Пий колкото можеш повече вода, свежи сокове и чай, които допълнително ще те енергизират.

Движение + Почивка = Здрав дух в здраво тяло

Наясно си, че движението и пълноценната почивка са в основата на доброто състояние не само на тялото, но и на духа ти, нали? Единствено пътят към никъде е павиран с извинения! Забрави за “не мога” и се научи да спортуваш регулярно, за да подобриш работата на естествения си имунитет, а оттам и състоянието на сърцето и белите си дробове. Разбира се, много важна е и почивката, която включва и достатъчното количество пълноценен сън, който ще те зареди с необходимата енергия за следващите ежедневни задачи.

Разбира се, можеш да си помогнеш и с помощта на комбинацията от Шуслерови соли за повече енергия през пролетта – соли №3, №5 и №8, които ще те заредят с много сили и няма да позволяват на тялото ти да се изтощи така лесно. Те помагат на организма да се адаптира по-бързо при смяна на сезоните и са необходими, за да се регулират минералните дефицити, образувани по време на зимния период. Сол №3, сутрин - подобрява насищането на тъканите с кислород, сол №5, преди обед ‒ стимулира мозъка, зарежда с енергия и добро настроение, и сол №8, вечер ‒ регулира баланса на течностите, нарушен при хронична умора. Приемат се по 5 табл. от всяка сол дневно, за период от 6-8 седмици.