Американският семеен терапевт Вирджиния Сатир заявява, че за оцеляване са ни необходими 4 прегръдки на ден, 8 прегръдки на ден за подкрепа и 12 прегръдки на ден за растеж. Гушкането изглежда е универсален начин за показване на вълнение, любов, щастие и дори тъга. Оказва се, че не само трябва да благодарим на прегръдките за това, че ни донасят това топло усещане, когато държим някого в прегръдките си, но и за куп ползи, свързани с физическото и психическото ни здраве.

Обичаме прегръдките, затова разгледахме медицински проучвания, за да разберем как телата ни могат да се възползват от гушкането. Ето какво открихме.

1. Прегръдките допринасят за по-добра имунна система

Те са известни като добро средство за борба със стреса. Това обаче не е единствената физическа изгода, която ни носят. Проучване, проведено в Университета „Карнеги Мелън“, съвместно с Университета в Питсбърг по медицина, показва, че подкрепата на други хора с гушкане намалява шансовете им да се разболеят. Експериментът е проведен сред 404 човека, които са били изложени на вирус, причиняващ обикновена настинка. Участниците са разделени на 2 групи - първата група получава по-голяма подкрепа и прегръдки, докато останалите остават без тях. Резултатът показва, че гушкането има затихващ ефект върху онези, които са били изложени на редовни прегръдки, освен това тези, които все пак се разболяват, имат по-леки признаци на заболяването.

2. Подобряват нервната система

Гушкането стимулира нервната система чрез намаляване на чувството за самота, борбата с вътрешните страхове и спомага за повишаване на самоувереността. Освен това, подкрепата на други хора чрез допир им помага да почувстват вашата признателност, като по този начин влияе положително на здравето на тялото.

3. Насърчават по-доброто кръвно налягане

Друго проучване, проведено от Университета на Северна Каролина, доказва, че прегръдките са полезни за здравето на сърцето. Около 200 души са били разделени в 2 групи:

• Преди да се изложи на стрес първата група гледа романтично видео в продължение на 10 минути, държи ръцете си и се прегръщат за 20 секунди след това.

• При втората група няма докосване, но си е почивала 10 минути и след това 20 секунди, преди да се изложи на стрес.

Резултатите показват, че първата група има по-ниско кръвно налягане, както и по-стабилна сърдечна честота, което означава, че хората, които получават редовно прегръдки и подкрепа, са по-устойчиви на стрес, като печели сърдечносъдовото им здраве.

4. Карат ни да се чувстваме по-щастливи

Окситоцинът е хормон, който е отговорен за това да се чувстваме щастливи и свързани с другите. Често го наричат „хормон на гушкането“, защото нивата му се увеличават, когато се прегръщаме ме и докосваме другите. Този хормон има силно влияние върху жените, особено тези, които редовно се прегръщат.

5. Намаляват болката

Проучване, проведено от университета в Ню Йорк, показва, че някои форми на допир могат да помогнат за намаляване на болката. В експеримента, така нареченият „терапевтичен допир“ помага на хората със синдром на фибромиалгия да усещат по-малко болка. Участниците също така твърдят, че качеството им на живот се е подобрило в рамките на 6 сесии от лечението с докосване. Тъй като прегръщането е една от формите на докосване, то може да допринесе и за намаляване на болката.

6. Облекчават чувството на умора

В проучване, наречено „Значения на прегръдката: от поздрав до допир“, Лена Форсел и Ян Естрем идентифицират няколко големи предимства, които ни дава кратка 10-секундна прегръдка. Наред с много други те посочват, че прегръдките помагат в борбата с усещането за умора, както и допринасят за психическото благополучие.

7. Намаляват социалната тревожност

Благодарение на окситоцина, както вече споменахме, гушкането помага в борбата с чувствата на социална тревожност. Опитайте да прегърнете човек, когото познавате, когато пристигнете на парти и ще забележите колко уверени и общителни ще станете. Това е така, защото окситоцинът ни вдъхновява да мислим позитивно и да имаме по-положителен възглед за света.

Докато някои хора могат да се прегръщат денонощно, други са доволни от само 5-минутна прегръдки всеки ден. В коя група сте вие?