Зелето е зеленчук богат на витамини и минерали, фибри и изключително малко калории. За това в разгара на зимата може да бъде както подходящ за вкусна салата, така и за модифицирано основно ястие. Особено, ако сте решили да се лишите от няколко излишни килограма.
Следващата рецепта гарантира, че ще обикнете зелето в средата на зимата, а богатството на полезни мазнини в нея ще ви накара да се чувствате заситени от една малка порция.
Продукти за 2 порции:
400 г. бяло зеле
100г. лилаво зеле
100 г. моркови - настъргани
2 бр. узряло авокадо
1/2 лимон
1/2 краставица, почистена от кората
щипка сол
щипка черен пипер
орехи и магданоз - по желание
Зелето се реже на фини лентички и се намачква със сол. Слагат се морковите и нарязани на полумесеци краставици и се разбърква. Едното авокадо се разполовява и с лъжица се обира по кората. Слага се в купичка и с вилица се намачква на каша. Добавят се сока от половин лимон и черен пипер. Авокадовата паста се слага в купа при останалата салата и се разбърква добре. Второто авокадо се реже на кубчета и се добавя към салатата. По желание се гарнира с малко орехи и магданоз.