Жена била спряна на летището в Пекин, защото имала бутилка коняк в ръчния си багаж. Какво друго ѝ оставало освен да изгълта цялата бутилка още на летището? Речено-сторено, но, естествено, това не ѝ се отразило особено добре.

Както всеки обигран пътешественик ще ви каже, да скриеш съмнителните течности, с които си се сдобил покрай пътуването ти, от Мъжа на летището, е вероятно най-важното качество, необходимо на всеки, който иска да оползотвори почивката си на макс (както и да знаеш как да спреш оня пич в хостела ти – онзи, дето все носи кюлоти, ама за мъже –  да ти шепне сладникави глупости на ухото, докато ти се мъчиш да спиш).

Една китайска гражданка определено олицетворява този неустрашим пътешественически дух. Става дума за госпожица Жао, а нейният скорошен опит да скрие от охраната на летището вносна бутилка коняк, я е оставил с нещо повече от махмурлук.

Въпреки че махмурлук е имала, и то какъв.

Когато Жао, която е на около 40 години, пристигнала на Международното летище в Пекин, за да се прекачи на полет за Уенджоу, тя била спряна от охраната, защото в багажа си носела цяла бутилка коняк от марката „Реми Мартен Екселенс“ на стойност около 200 долара. Голяма работа, ще кажете вие, но това си било предпоставка за сериозна дилема.

Какво мислите направила? Според репортажа на „Нанфанг“ тя определено не е постъпила така, както съветват от летищната охрана. Според тях всеки добър пътешественик трябва да направи следното:

„1. Занесете предмета до гишето за билети, сложете го в чекирания ви багаж или в кутия, която ще ви бъде дадена от служителите на летището.

2. Много летища предлагат пощенска услуга, чрез която кутии или пликове могат да бъдат изпратени до вашия дом.

3. Ако ваш близък ви изпраща на летището, можете да му дадете забранения предмет.

4. Ако колата ви е паркирана отвън, можете да сложите предмета в нея.“

Госпожица Жао не е направила нито едно от тези неща. Тя поела нещата в свои ръце – „седнала на пода в ъгъла и изпила цялата бутилка коняк съвсем сама“.

Няма как да не се възхитим на госпожица Жао и на нейния неустрашим кураж. За съжаление, нашата посестрима в пътешествията не държала много на алкохол. Според очевидци тя много скоро започнала „да буйства и да крещи неразбираемо“. След това паднала на пода и останала да лежи, докато не пристигнали полицаите. Те ѝ хвърлили един поглед и не ѝ позволили да се качи на самолета. От летището се обадили на семейството на Жао, за да я прибере. Дали им я, когато поизтрезняла.

Сигурни сме, че жената не е планирала точно така да се наслади на бутилката коняк, но тя нямало да се остави да ѝ изхвърлят хубавия алкохол в кофата. Или пък да им го даде, за да се озове в раницата на някой охранител.

Защото все пак на всички ни е ясно къде отиват конфискуваните ни съкровища, нали?

Дори и Американските охранителни служби са наясно с това, защото на блога им пише: „Нашите охранители не биха искали да изгубите джобното ножче, подарено ви от дядо ви. Те също не биха искали да предадете ножа, с който сте разрязали сватбената ви торта, но се налага.“

Сериозно? Не биха искали?

Сигурни сме, че конякът би им се усладил чудесно.

Госпожица Жао също го е знаела и е нямала намерения конякът ѝ да стопли ничие гърло, освен нейното собствено.