Днес е Денят на Земята и решихме да се поразровим в дебелите енциклопедии. Спокойно, няма да ви пълним главата със скучни факти, а ще ви подшушнем няколко малко известни истини за планетата ни и заобикалящата я среда.

1. Земята не е кръгла

Нашата планета е леко "сплескана", поради действието на различни гравитационни и центробежни сили.

2. Земята се саморециклира

Цикълът на земното самообновяване представлява превръщане на магнитни скали в седиментни скали до метаморфни и обратно. 

3. Планета на контрасти

Най-ниската температура, измервана някога на Земята е в Антарктика, -73 градуса, измерена през 1983 г.

Най-горещата точка на планетата е била в Либия  с температура от 57.8 градуса. 

4. Земята някога е имала две луни

Според една от теориите младата втора луна, широка около 1 200 км, може да е обиколила Земята преди катастрофално да се удари в другата. Този титаничен сблъсък може да обясни защо двете страни на оцелелия лунен спътник са толкова различни една от друга.

5. "Ходещи скали"

Скалите могат да се разхождат по Земята или поне в Долината на смъртта. Там перфектната буря може да премести скалите, понякога тежащи десетки или стотици килограми. На това му се казва буря!

6. Земята е била виолетова 

Според микробен генетик от Университета на Мериленд, Земята, гледана от Космоса, е била с пурпурен цвят. Може би микробите са използвали вещества различни от хлорофила, за да преработват слънчевите лъчи, което е давало на организмите виолетов оттенък. 

7. Истински звезден прах 

Земята е покрита с космически прах. Всеки ден нашата планета е "поръсвана" с приказен прах… или прах от небесата. Ежедневно около 100 тона междупланетен материал (най-вече под формата на прах) се отклоняват към земната повърхност. 

8. Манила е най-пренаселеният град

Не харесвате тълпи? Стойте далеч от Манила. Този град във Филипините е най-гъсто населеният на света. Според данните за града, 1,660,714 души са живели в 38,55 квадратни километра. Дори не можем да си го представим!

9. Има и други подобни на Земята планети

Почти сигурно е, че има повече от една планети като нашата. Учените са открили доказателства за планети, подобни на Земята, които обикалят около далечни звезди, включително и планета Кеплер 22-Б. Дали на някоя от тези планети има живот?

10. Винаги сме в движение

Знаехте ли, че стоейки неподвижно на Екватора, вие всъщност ще се въртите около центъра на Земята с 1600 километра в час.