В масовия поток от информация за здравословното хранене много от нас са изгубени. Ето защо решихме да се задълбочим и да разсеем популярните митове за вредността или полезността на често срещани храни. Оказа се, че те са много. Вижте в галерията 11 неща, в които сме научени да вярваме, но всъщност е грешно.
1 от 15
11 МИТА за здравословното хранене, на които ВСИЧКИ повярвахме
12
2662
12
Газираната минерална вода е вредна
Често ни предупреждават да не пием газирана минерална вода, тъй като тя може да бъде вредна за червата ни. Според резултатите от проучване обаче хората с храносмилателни проблеми са забелязали подобрение в състоянието си, след като редовно са пили газирана минерална вода. Учените са установили, че лекото подуване на корема, дължащо се на такава вода, допринася за усещането за ситост. Благодарение на това хората избягват преяждането.
Маргаринът има по-малко калории от масло
Маслото и маргаринът имат приблизително еднакъв брой калории. Маргаринът с растително масло е разработен като по-здравословна алтернатива на маслото, което съдържа холестерол и наситени мазнини. Някои видове маргарин обаче всъщност са нездравословни, защото съдържат трансмазнини. Въздействието на последните върху нивата на холестерола и сърцето е още по-лошо. За щастие, трансмазнините постепенно се премахват от повечето храни.
Грейпфрутът гори мазнините
Хората вярват, че в този цитрусов плод има нещо магическо. Преди много години домакините са използвали киселия плодов сок за почистване, включително за премахване на мазни петна. Макар че грейпфрутът може да разгради добре мазнините в тиган, той не изгаря мазнините, когато се приема. Но този плод е богат на витамини и хранителни вещества, от които тялото се нуждае. Половин грейпфрут осигурява на човек 60 ккал и съдържа фибри, които дават усещане за ситост и помагат за ограничаване на апетита.
Плодовете и съдържанието на захар
Соковете са богати на захар, така че пиенето им може да бъде вредно. Но плодовете, въпреки че съдържат известно количество захар, все пак са здравословна алтернатива. Трябва да разберете, че захарта в плодовете е съчетана с фибри, които насищат и намаляват ефекта на захарта върху организма. Освен това получавате ценни витамини, минерали и антиоксиданти.
Не яжте яйца ежедневно
Може би сте чували, че холестеролът в яйцата допринася за развитието на сърдечни заболявания. Всъщност има и други храни, които могат да повишат нивата на холестерола в кръвта - масло, сирене, преработени меса, фаст фууд, печива. Освен това последните изследвания показват, че връзката между консумацията на яйца и повишения риск от сърдечни заболявания може да не е толкова силна, колкото се смяташе досега. Яйцата са на достъпна цена, чудесен източник на прости протеини и лесни за приготвяне. Освен това те са богати на витамини и минерали, антиоксиданти и подобряват някои биомаркери на сърдечни заболявания.
Ядките насърчават наддаването на тегло
Ядките са с високо съдържание на мазнини и калории, но също така са богати на протеини, фибри, витамини и минерали. Проучване установи, че при тези, които ядат ядки, рискът от наднормено тегло е по-малък в сравнение с тези, които не ядат. Разбира се, преяждането с каквото и да е, включително с ядки, може да доведе до увеличаване на теглото. Най-добре е да ядете не повече от една шепа ядки на ден и да избирате нещо като сурови бадеми вместо печени.
Пиле със или без кожа
Кожата на домашните птици може да увеличи калоричността на месото с около 25-30%. Но тя може лесно да бъде отстранена след готвене. В същото време при варене, печене, пържене на домашни птици с кожа се запазват естествените сокове и месото не се изсушава. Най-добре е да готвите пилето с кожа и след това да я отстраните преди сервиране.
С картофите се пълнее
Ако се опитвате да отслабнете, като следите за приема на калории и мазнини, картофите или оризът са подходящи. И двата продукта на практика съдържат по-малко от 1 грам на порция. По отношение на калориите една чаша бял ориз има 205 калории, докато един средно голям печен картоф има 161 калории. Като цяло картофите съдържат повече витамини и хранителни вещества, отколкото оризът. Но когато добавите масло, заквасена сметана, пържен бекон, количеството калории и мазнини в един печен картоф се увеличава значително. За да го запазите хранителен, най-добре е да изберете нискокалорични, здравословни подправки като чесън или зехтин.
Бананите - най-добрият източник на калий
Някои твърдят, че бананите са чудесен източник на калий - полезен минерал, който помага за поддържане на нормално кръвно налягане. Всъщност средно един банан съдържа около 9% от дневната стойност на калия, необходима на повечето хора. Съществуват и редица други храни с високо съдържание на този минерал: авокадо (15% от дневната стойност в един плод), диня (14% в 2 резена) и спанак (12% в една чаша замразена храна) са само част от тях.
Най-здравословната закуска
Мнозина избират мюсли и кисело мляко, като се въздържат от по-обилна закуска. Всъщност тази комбинация не е най-добрата идея за първо хранене. Макар че тези храни имат определени предимства, те често могат да бъдат с високо съдържание на захар. Здравните експерти съветват да се консумира пълномаслено гръцко кисело мляко без добавки, както и мюсли, съдържащо не повече от 10 г захар. Добавянето на плодове и ядки ще направи закуската ви по-хранителна.
Сурови моркови срещу варени
Някои зеленчуци, включително морковите, могат да увеличат съдържанието си на антиоксиданти, когато се готвят. Изследователи са установили, че варенето на моркови увеличава хранителната им стойност: количеството на каротеноидите (антиоксиданти) в морковите се увеличава с 14%. Докато другите методи на готвене, особено пърженето, водят до намаляване на антиоксидантната стойност.
Христина Александрова
09.05.2023