Всичко, което знаете за готвенето, е грешно. Е, добре де, не съвсем. Ако сте от хората, които смятат, че трябва да подгряват фурната преди да сложите пуйката и че точната температура е от решаващо значение, то сте абсолютно прави. Но ако сте от онази част и сте чували някоя от тези често срещани заблуди, е време да поправите грешките си в кухнята преди да пристъпите към готвене!
1 от 16
12 мита за готвенето, в които е време да спрем да вярваме
13
55546
77
Млякото прави бърканите яйца по-меки
Бърканите яйца са лесни, защото изискват само няколко прости съставки. Но ако досега сте добавяли мляко или сметана към тях, спрете! Оказва се, че млечните продукти ги правят по-тънки и така е по-лесно да бъдат пресготвени. Просто добавете малко масло или заквасена сметана, когато са почти готови. Главният готвач на известна кулинарна школа Ан Кори съветва да добавите сметана с повече масленост за по-богат и наситен вкус.
Обръщайте често пържолите
Този въпрос се дискутира от години. Някои са на мнение, че трябва да оставите пържолата, докато не е готова за обръщане, защото този метод помага на месото да придобие хубава коричка. Въпреки това, през последните години все повече хора са на мнение, че ако обръщате месото повече от веднъж, ще се сготви по-равномерно и ще запази своята сочност. Анет Зито, автор на готварски книги, подкрепя първото мнение: „Не обръщайте пържолите, направете го само веднъж и ги оставете до пълна готовност“.
Маслото прави пастата по-малко лепкава
Има смисъл да добавяте масло, докато варите пастата, тъй като тя е склонна към слепване. Но това също я „покрива“ със слой, който прави гарнирането със сос по-трудно. Кори е против добавянето на масло към пастата и съветва просто да я разбъркате, за да не залепва. Добре би било, ако също така добавите и соса, докато приготвяте пастата, за да могат вкусовете да се съчетаят по-добре.
Пикантността на чушките е заради семенат
Според много рецепти, ако не искате ястието ви да е пикантно, трябва да премахнете семената на чушките. Оказва се обаче, че те всъщност съдържат много малки количества капсаицин - веществото, което ги прави люти, а най-висока е концентрацията му в ципата. „Вътрешните бели жилки са тези, в които се съдържа пикантността“, казва Зито. Ако не сте почитатели на лютия вкус, премахнете семена и ципата, преди да добавите чушки към ястието си.
Фино смлените овесени ядки са най-добри
През 2010 г. тази храна е възприемана за прищявка, а едрите овесени ядки изглеждат някак обикновени. Но защо те да са по-различни от другите? Ситно нарязаните овесени ядки имат по-нисък гликемичен индекс, а единствената разлика между двата продукта е начинът на обработване. Фино смлените овесените орехи са като обикновените, но с различна форма. Името валцовани пък е доста точно – те са плоски, докато другите са накълцани. Разбира се, зависи от предпочитанията ви, но имайте предвид, че валцуваните са по-бързи за готвене, по-кремообразни, по-меки и обикновено са и по-евтини.
Да разтопите масло в микровълновата
Какво правите, когато забравите да извадите маслото от хладилника преди готвене? Бързото и очевидно решение е да го сложите в микровълновата, за да се разтопи, нали? Но знаете ли, че това може да обърка рецептата ви? Когато маслото достигне определена температура, не се разбива както трябва. Според Кори така се разрушава емулсията заради неравномерното нагряване на маслото. Винаги е добре просто да го извадите, ако не - разтопете го на водна баня.
Да запържите месото преди задушаване
В повечето рецепти пише, че месото трябва да се запържи, преди да добавите други съставки, но не всички разбират защо тази стъпка е толкова важна. Затова не я пропускайте, за да добавите вкус към ястието, който не може да постигнете с други съставки.
Хлябът за сандвичи е за пържени филийки
Белият хляб за сандвичи е най-неподходящият хляб за пържени филийки, защото е прекалено „свеж“ и мек. Ние ви съветваме обаче, да използвате стар хляб, който ще попие яйчната смес и ще омекне. Колкото по-мек и пресен е хлябът, толкова по-голяма е вероятността да се получи каша.
Да направите гуакамоле предварително
Гуакомолето не отнема много време, но може да се изкушите да го направите предварително, ако се подготвяте за гости. Съветваме ви да промените този навик и да не го правете, защото лимоновият сок няма да спре окисляването на авокадото. Ако все пак трябва да се подготвите по-рано, осигурете си добър херметически затворен съд. Добавете лимонов сок и ограничете достъпа на въздух.
Маринатата прави месото меко
Готвачите използват марината, за да овкусят месото преди готвене, но някои от тях вярват, че така могат да го направят по-меко. Това всъщност не е вярно - тя не оказва толкова голямо въздействие върху структурата му. Според Кори единствената марината, която действа така е тази, в която има кисело мляко или папая. За да омекне месото, го нарежете правилно преди сервиране или го гответе бавно, така че съединителните тъкани да се отпуснат.
Сварената паста трябва да се изплакне
Някои го правят, защото не искат тя да стане по-мека или защото я използват като студено предястие. Независимо от причината, това не е добра идея, защото така отстранявате голяма част от скорбялата от външната ѝ страна. Освен това дали ще я консумирате топла, или пък студена, няма да успеете да я гарнирате достатъчно добре със соса и ястието няма да бъде така вкусно.
Готвенето премахва хранителните вещества
Според повечето хора консумирането на сурови плодове и зеленчуци е най-полезно, защото готвенето премахва всички хранителни вещества. Реалността обаче е много по-различна. Макар различните методи за готвене да променят хранителния профил на зеленчуците по различни начини, не всичко е загубено. Някои хранителни вещества като ликопен са „по-достъпни“ в сготвени продукти. Други като витамините С и В се разграждат в процеса на готвене. Така, в крайна сметка, единственият здравословен зеленчук е този, който обичате. Може би е време да се притесняваме по-малко за начина, по който приготвяме плодовете и зеленчуците си и повече за това как да ги включим в храненето си.
Доника Симеонова
30.01.2018