Хайверът се фалшифицира повече от всяка друга храна. Нечестните производители фалшифицират различни видове хайвер, например този от летяща риба се заменя с мойва, а хайверът от щука се оцветява и се продава като черен хайвер. Експертите казват, че е много трудно да се различи истинския от фалшивия хайвер само по вкуса. 1/3 от хайвера, продаван в Европа, е фалшив, като червеният е най-фалшифициран. Фалшивият червен хайвер е смес от желатин, рибена супа, масло и оцветител. Можете да намерите хайвер от водорасли, но струва толкова малко, че е малко вероятно някой да помисли, че е истински червен хайвер. Истинският черен хайвер не е перфектен - всички парченца са с различен размер. Хайверът от летяща риба е малко по-голям от мойва. Ако червеният хайвер е лепкав и мирише много на риба, за съжаление, това означава, че е фалшив.