Най-вероятно сте се чудили на мъдростта и уменията на вашата баба и майка в кухнята. За това как знаят всичко за продуктите и са успявали да ги съхраняват успешно тогава, когато това не е било толкова лесно и достъпно. Имаме няколко съвета и за вас - за това как да разберем дали яйцата са пресни или как да запазим бананите свежи. Прочетете и другите тънкости в кухнята, за да спрете да изхвърляте храна и да спестите време и пари.
1 от 19
15 трика за свежа храна
16
4235
0
Определете свежестта на яйцата
Ако не сте сигурни, че яйцата в хладилника ви са свежи, просто ги натопете в чаша с вода - пресните яйца ще потънат, а старите ще изплуват на повърхността.
Удължете свежестта на зеленчуците
В долната част на кутията за зеленчуци сложете хартиени кърпи - те абсорбират излишната влага и предотвратяват бързото разваляне на зеленчуците.
Не режете лимона
Ако имате нужда само от няколко капки лимон, не е необходимо да режете лимона на половина. Така той ще изсъхне по-бързо и ще трябва да го изхвърлите. Вместо това използвайте метален шиш за плодове (или просто вилица), за да получите необходимото количество лимонов сок, без да се налага да разрязвате лимона.
Запазете свежи зелените подправки
За да останат свежи зелените подправки за по-дълго време, ги дръжте на сноп в найлонови пликове. Можете да ги замразите, това е лесен начин за запазването им. Необходимо е да ги сложите в нагорещен тиган и отново можете да ги ползвате.
Премахнете насекомите
Дафиновият лист поставен в буркана с брашно, макаронени изделия или ориз ще ви гарантира, че няма да намерите насекоми в тях.
Отървете се от слузта по гъбите
Лесно можете да избегнете слуз по гъбите, ако ги увиете в хартиени кърпи, преди да ги сложите в хладилника.
Освежете тестените изделия
За да не ядете изсъхнали и корави тестени изделия, можете да ги поръсите с вода и да ги поставите в хартиен плик в микровълновата за 10 секунди. Създадената водна пара ще възстанови много бързо мекотата им.
Предотвратете изсушаването на кашкавала
За да не изсъхне кашкавала можете да го намажете с масло или маргарин и да го поставите върху чиста повърхност. Това ще запази влагата вътре. Този метод е ефективен и за сирене с твърда восъчна кора.
Запазете хрупкави зеленчуците
Когато репичките, морковите или целината започват да остаряват и да изсъхват, ги поставете в ледена вода с парченце суров картоф и наблюдавайте. Резултатът ще ви изненада.
Запазете бисквитите хрупкави
Съхранявайте отделно хрупкавите бисквити от тези с меко тесто. В противен случай влагата от едните ще се пренесе върху другите и те ще загубят хрупкавината си.
Не позволявайте на бананите да потъмнеят
Дръжте бананите на куп, колкото се може по-дълго, преди да решите да ги изядете. Ако ги разделите, те ще потъмнеят по-бързо.
Запазете солта ронлива
Сложете няколко зърна ориз в солницата. Той ще предотврати втвърдяването на солта. Ще събере влагата и образуването на бучки.
Разтопете меда
В действителност медът е единствения вид храна, който не се разваля. Когато се захароса, можете да го сложите в микровълновата на средна мощност за около 30 секунди и той отново ще стане бистър и течен. Можете също така да го разтопите на водна баня, но това ще отнеме повече време.
Съхранете влагата в макароните
Не позволявайте макаронените изделия да станат на буца. За целта можете да ги поставите в найлонов плик в хладилника. Като решите да ги сготвите, просто ги сложете за няколко минути във вряща вода.
Осолете супата правилно
Няма нищо по-разочароващо след няколко часа готвене от пресолена супа. Ако това ви се случи, можете да добавите резен суров картоф или резен ябълка и да оставите супата да се готви още малко на слаб огън. Ябълката и картофът ще абсорбират солта. Ако супата все още е солена, добавете лъжица захар, а ако и тя не помогне - сложете малко ябълков оцет. Последното нещо, което можете да опитате, ако останалите опити се провалят, е да разредите супата с малко вода или бульон.
Веселина Васева
23.01.2015