Понякога не ви ли се приисква да приготвите нещо ново и оригинално, но от друга страна да не висите цял ден в кухнята? Тогава има само едно решение – пригответе добре познатата рецепта, но оформете ястието необикновено, така че всички да се изумяват и да питат как се го направили. Всичко, от което ще имате нужда, е обикновено тесто, напълнено с много вкус и фантазия. Тук идваме и ние на помощ, като сме събрали няколко примера за това как творчески да подходите към приготвянето на десерта.
1 от 21
17 хитрини, с които ще превърнете сладкишите си в кулинарен шедьовър
18
7035
5
Розички от тесто
Нарежете ивици от тънко разточено тесто. Добавете пълнеж (месо, зеленчуци или плодове) и го завийте като роза.
Круши в бутертесто
Почистете крушите от кората и ги разрежете на две равни части. Покрийте половинките с бутертестото и запечете във фурна.
Бисквити „Копче”
Тази форма лесно се постига с помощта на най-обикновено пластмасово копче. Просто притиснете по-силно, докато остане отпечатък. След това поставете във фурната да се пече.
„Звезден” пай с шоколадова паста
Ще ви трябват два кръга от тесто: единият го намажете с шоколадова паста, а втория поставете отгоре. Разрежете и завийте краищата, както е показано на изображението.
Пай с месо „Хризантема”
Разточете тестото, но не много тънко. Изрежете еднакви кръгчета с помощта на чаша и ги напълнете с кайма, отгоре поръсете с кашкавал, сгънете ги на две, съединете краищата и ги подредете, както е показано на изображението. Поставете във фурната да се запече.
Курабийки „Зайче”
Предварително оформените от тесто топчета нарежете с помощта на ножици така, че да заприличат на „заешки ушички”. А с клечка оформете очичките.
Плетен сладкиш с ябълки
Разточете тестото във формата на кръг, изрежете парченца както са показани на изображението, добавете плънката и ги сгънете.
Маргаритки с пълнеж
С помощта на формичка изрежете цветчета, поставете ги в тава за печене на мъфини и запечете. Сложете пълнежа и поръсете с пудра захар.
Шоколадови кроасани
Ще ви е необходимо обикновено тесто и шоколадово (просто добавете какао в него). Разточете ги във формата на кръгове, поставете ги едно върху друго, разрежете и ги навийте, както е показано на изображението.
Кекс със сладолед
Налейте само на половина тестото във формата за печене и притиснете със същата отгоре. По този начин ще получите кошничка от кекс, а в получената вдлъбнатина сложете сладолед.
Плетена кошница
За да я направите ще са ви нужни тесто, голяма купа и търпение. Разточете тестото и изрежете ивици, увийте с алуминиева хартия за печене външната страна на купата и я обърнете. Сплетете ивиците както е показано на изображението и ги фиксирайте с глазура.
Цветя от бутертесто с мармалад
Изрежете кръгчета от бутертестото, в центъра им сложете пълнеж, прещипете краищата както е показано на изображението. Пуснете ги да се запържат. Украсете с мармалад и пудра захар.
Пай с рози
Разделете тестото на 8 части, разточете ги, намажете ги с масло (може да добавите пълнеж) и ги навийте на руло. Отрежете краищата на рулата така, че да се получат 8 розички. Нарежете рулетите на триъгълници и ги подредете, както е показано на изображението.
Кренвиршки
Разточете тестото, изрежете ивици и загърнете кренвиршите в тях. Направете шест разреза на всеки от тях, както е показано на изображението и преплетете краищата така, че да получите цветчета.
Руло от пица
Овкусете тестото с кетчуп, колбас и кашкавал. Навийте на руло, нарежете го и запечете във фурна.
Торта „Зебра”
Разделете тестото на две части, като към втората прибавите какао. Последователно изсипвайте във формата за печене с черпак двата цвята тесто, както е показано на изображението и внимателно поставете във фурната. Когато нарежете тортата, шарката ще бъде по-ясно различима.
Пай с цветя от ябълки
С помощта на белачка изрежете тънки ленти от ябълките, за да оформите розите. Не е нужно да белите ябълките. Завийте ги като рози. Може да овкусите розите с разтопен конфитюр или разтворен във вода мармалад.
Евгения Генчева
04.11.2015