Тези продукти са добри сами по себе си, но ако ги хапваме по двойки, ще ни помогнат да усвоим съдържащите се в тях хранителни вещества по-ефективно.
Следвайки съветите на диетолозите, ще ви посочим няколко комбинации от продукти, които изглежда са създадени един за друг.
1 от 14
20 продукта, от които има максимална полза, ако се консумират заедно
11
18690
69
Ябълки и черен шоколад
Тази комбинация не може да се счита за традиционна, но си струва да я опитате. Ензимът катехин, който се съдържа в ябълките и антиоксидантът кверцетин, заедно правят чудеса: укрепват имунната система, стимулират активността на мозъка, подобряват работата на сърцето и кръвоносните съдове, намаляват риска от рак.
Овесена каша и пресен портокалов сок
Овесена каша и прясно изцеден портокалов сок - отличен източник на феноли. Това означава, че те подобряват функционирането на храносмилателната система и помагат на организма да се отърве от токсините.
Свинско и брюкселско зеле
Свинското месо е твърде мазно, за да се яде всеки ден. Въпреки това месото съдържа селен, който възпрепятства растежа на раковите клетки. Сервирайте свинско с брюкселско зеле – в него се съдържа органичното вещество сулфорафан, което повишава ефективността на селена 13 пъти.
Домати и черен дроб
Липсата на желязо в организма може да доведе до общо неразположение, умора, бавен метаболизъм, проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Но желязото, съдържащо се в черния дроб, се абсорбира добре само в съчетание с витамин С, а тук на помощ идват доматите - те съдържат аскорбинова киселина.
Магданоз и лимон
Магданозът идеално се съчетава с цитрусови плодове. Желязото, съдържащо се в зелената подправка, помага витамин С се абсорбира по-добре в кръвния поток. Този важен витамин е отговорен за силната имунна система и добрия метаболизъм.
Зеленчуци и кисело мляко
Изберете натурално кисело мляко, без оцветители, консерванти и захар. То има много калций, подобрява работата на стомаха и нормализира чревната микрофлора. Необходимо е да добавите зеленчуци, например моркови или целина и ще получите ястие, богато на много витамини. А влакнините, съдържащи се в плодовете, помагат да се усвои по-добре калция.
Авокадо и спанак
Това е любимото съчетание на всички диетолози. В спанака се съдържа витамин A и лутеин, но за да могат значително да повлияят на състоянието на нашия организъм са нужни полезните растителни мазнини на авокадото. И тогава ефектът е гарантиран - работата на храносмилателната система ще се подобри значително.
Зелен чай и лимон
Зеленият чай с лимон забележително утолява жаждата ни и дава енергия. Чаят съдържа катехини, които са отговорни за дълголетието и силния имунитет. А ако добавите към него лимон, витамин C ще засили този ефект няколко пъти.
Домати и зехтин
Че това е много вкусна комбинация, ще получите потвърждение от всеки италианец. Трябва да се отбележи, че италианските жители рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и това е обяснението. Ликопенът, който се съдържа в доматите, подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове, предотвратява атеросклероза и рак. В комбинация с мазнини той се абсорбира от тялото много по-добре, отколкото без тях.
Месо и розмарин
Месото е важен източник на протеини, но е важно да се приготви правилно. Диетолозите са категорични: само варене или задушаване. Ако месото се пържи или се приготвя на скара, това може да доведе до образуването на канцерогенни съединения. Въпреки това, този нежелан ефект може да се избегне, като се направи правилна подготовка – т.е. да се маринова, като се добави розмарин. Той е полезен и сам по себе си, а антиоксидантите, които съдържа, предотвратяват образуването на вредни вещества, докато месото се пече във фурната.
Надя Чанкова
15.11.2016