Трудно е сами да определите причината за кашлицата, затова е по-добре незабавно да се консултирате с лекар. Но понякога има ситуации, когато това не е възможно. В този случай трябва да знаете как да успокоите кашлицата на възрастен и да облекчите състоянието му.

Видове кашлица

Съществуват два вида кашлица: суха и влажна. Сухата кашлица е по-трудна за понасяне и е придружена от болка в гърдите, болезненост и възпалено гърло. Освен това лечението на този вид кашлица често отнема повече време. Мократа, напротив, протича по-бързо поради отделените храчки от бронхите.
Също така продължителността на кашлицата може да бъде периодична или постоянна. Периодичната е характерна за простудни заболявания, бронхит и др. А постоянната се появява при по-сериозни заболявания.

Трябва да помним: кашлицата не е заболяване, а симптом на различни болести. Затова е необходимо да се отстрани първопричината, като едновременно се облекчат кашлицата и състоянието на пациента.
Не съществува такова нещо като суха или влажна кашлица, което често се използва за операция; има продуктивна и непродуктивна кашлица. При остър бронхит например слузта, която обикновено лесно се изчиства от организма, става вискозна. Нейното количество се увеличава, създава се тапа, която трябва да се изхвърли.

За да направите това, е необходимо да разреждате храчките с помощта на муколитични лекарства и да евакуирате натрупаната слуз с помощта на кашлицата. Не потискайте кашлицата , защото тя е защитна реакция на организма. Когато почистващият механизъм, работещ постоянно в дихателната система, не успее да се справи, се появява кашлица.

Разберете в галерията ни как да успокоите кашлицата сами: