Интернет може да бъде невероятно място за намиране на вдъхновение за пътуване и планиране на следващото ви такова. Въпреки това, снимките, които виждаме онлайн, невинаги са това, което получаваме в реалния живот.

Инфлуенсърите, например, се стремят да представят своите приключения в прекрасна светлина. Това може да доведе до известна изненада, когато най-накрая отидете до рекламираните от тях дестинации и откриете, че не са точно каквото сте си представяли. Вземете например „Парижкия синдром“, който описва разочарованието, което изпитват някои японски туристи, когато посетят френската столица.

Снимките от пътуване могат да бъдат подвеждащи по няколко причини. Понякога един кадър се редактира, за да може дадено място да изглежда по-добре, отколкото е в действителност. Кристално чистият тюркоазен океан, който сте видели в Инстаграм, в крайна сметка се оказва мътен и сив, докато онази тучна зелена гора, която сте мечтали да изследвате, е безжизнена. Друг път може да откриете местоположението в процес на ремонт, което също може да бъде неприятно.

Но още по-голям проблем е свръхтуризмът. Когато местата станат вирусни, привличат огромни тълпи от хора. Това не само разваля атмосферата за посетителите, но и вреди на самите дестинации.

В галерията събрахме няколко от тези отварящи очите моменти от мрежата. А вие имали ли сте подобни неприятни изненади?