Подправките са начинът да направите всяко скучно и безвкусно ястие по-апетитно и интересно. Но повечето рецепти включват в състава си или скъпи подправки (шафран), или толкова редки, че често не можем да ги намерим по нашите магазини. Затова от Dama.bg сме подготвили за вас списък с осемте подправки, които трябва да присъстват във всяка кухня.
1 от 12
8 подправки, които трябва да присъстват във всяка кухня
9
4245
8
1. Едрозърнеста трапезна сол
Солта е един от най-добрите и известни подобрители на вкуса. Най-големият ѝ плюс е, че в една чаена лъжичка се съдържа в пъти по-малко натрий, отколкото в същото количество, но с готварска сол. Освен това ще ви е необходима само щипка от едрозърнестата трапезна сол, за да овкусите ястията си. Нашият съвет е да използвате нея, когато готвите, но да махнете солницата от масата.
2. Черен пипер на зърна
Съветваме ви да избягвате пакетирания млян черен пипер, тъй като той губи голяма част от аромата и вкуса си. Прясно смеления вкъщи черен пипер е универсален продукт, който може да се използва в почти всички ястия. Освен това е установено, че притежава антиканцерогенни ефекти и антиоксидантни свойства. Както са доказали изследвания проведени в онкологичния център в Мичиганския университет, той не само предотвратява, но и се бори с рака на млечната жлеза, дори в етапа на образуване на тумор.
3. Канела
Още една многофункционална подправка. Тя отлично се съчетава с плодови салати, нискомаслен йогурт, овесена каша и други зърнени каши. Прясно смляната канела е най-богатата на антиоксиданти подправка. Тя е тази, която ни предпазва от образуването на свободни радикали в организма, от интензивното окисляване в организма, с една дума – от процесите на стареене.
4. Мащерка
Мащерката има по-наситен вкус, отколкото сушеният босилек и по-малко тръпчив, отколкото е обикновеният риган. Може смело да овкусявате с нея маринатата за риба и пиците, а също така да я добавяте в салати и супи. Поради силното си противовъзпалително и антибактериално действие тя е отличен природен антибиотик. Мащерката е прекрасно средство за профилактика и лечение на много инфекциозни заболявания, тъй като укрепва имунитета. Неслучайно, освен в кулинарията, мащерката намира широко приложение в козметиката и фармацевтиката.
5. Къри
Кърито е смес от подправки, която има сравнително стандартизиран състав: куркума, кориандър, кимион, червен пипер и сминдух. Основната съставка е куркумата, която има много приятен аромат, но не толкова приятен вкус, затова се подобрява с други подправки. Подправката съдържа вещество, което притежава мощни противовъзпалителни ефекти върху тялото. Това я прави чудесен избор за тези, които страдат от автоимунни заболявания. В готварството кърито отлично се съчетава със задушени зеленчуци, бобови култури и месо.
6. Кимион
Просто смесете кимиона със сол и чили и получавате подправка за тако. Кимионът се съчетава чудесно с почти всички ястия, съдържащи домати от мексиканската или южно-американската кухня. Благодарение на високото си съдържание на желязо, тази подправка се справя отлично с подобряването на концентрацията и с когнитивните функции на мозъка, а също така се използва при профилактика от анемия.
7. Джинджифил
Джинджифилът оказва положително въздействие на храносмилателната система, предпазва от констипация и подут корем. Тази подправка има множество лечебни качества, които помагат за понижаване на холестерола, стимулират метаболизма и убиват раковите клетки. Добавен към зеленчукови ястия, рибни продукти и салати, джинджифилът усилва вкуса на ястието. Днес се използва и при коктейли и тестени изделия.
8. Лют червен пипер
Ако обичате пикантните ястия, то задължително сред подправките ви трябва да има лют червен пипер. Добавяйте го смело в сосове, чили, пици или просто при гарнитури и зеленчуци. Изследвания сочат, че тази подправка ускорява метаболизма.
Евгения Генчева
24.10.2015