Емилия Кларк е позната на мнозина от нас като Денерис Таргариен, майка на дракони и е - нека си го кажем - един от най-жестоките герои в "Игра на Тронове". Докато героинята й завладява кралства на екрана, феновете не подозираха, че актрисата води дори по-тежка битка. Наскоро Емилия сподели със света, че е претърпяла няколко животозастрашаващи мозъчни аневризми, като първият се случил малко след края на снимките на първи сезон на сериала. За първи път актрисата сподели невиждани досега снимки на себе си след операцията, докато се е възстановявала в болницата.

В кратка статия, озаглавена "Битка за моя живот", актрисата разкрива, че през 2011 година е вкарана в болница за спешна операция поради субарахноидален кръвоизлив - вид инсулт, при който една трета от пациентите могат да умрат.

Актрисата пише, че е тренирала сериозно във фитнеса и е изпитвала напрежение поради скорошната слава. По време на една от тренировъчните сесии, аневризмът я покосил. "Моят треньор ме накара да направя планк, а аз се почувствах сякаш ластик стиска мозъка ми. Опитах се да пренебрегна болката и да изтърпя, но просто не успях. Казах на треньора си, че се нуждая от почивка. Някак си, почти лазейки, стигнах до съблекалнята. Отидох в тоалетната, паднах на колене и продължаваше да ми е силно, ужасяващо зле. Междувременно болката - остра и пронизваща - се влошаваше. На известно ниво знаех какво се случва: мозъкът ми беше повреден.

Кларк продължава, споделяйки, че въпреки страхът за живота й, по-големият страх бил за кариерата й. Тя пише: "Никога не съм изпитвала подобно нещо - чувство за наближаваща гибел. Можех да видя живота си занапред и не си заслужаваше да живея. Аз съм актриса, трябва да помня репликите си. Сега не можех да си спомня и как се казвам. В най-лошия си момент исках да "дръпна шалтера". Помолих медицинския персонал да ме остави да умра. Работата ми - цялата ми мечта за това какъв би бил животът ми - е съсредоточена върху езика, върху комуникацията. Без това бях изгубена."

В телевизионно предаване актрисата споделя снимки от болничния си престой и разкрива повече за продължаващата битка. Емилия се върнала на работа шест седмици след инцидента и казала на шефовете си, че иска здравословното й състояние да остане тайна. "Споделих за състоянието си, но не исках да бъде обект на обществено обсъждане и раздяла. Шоуто трябва да продължи! Вторият сезон беше най-труден за мен. Не знаех какво прави Денерис. Ако трябва да бъда искрена, всяка минута от всеки ден си мислех, че ще умра", пише тя.

Страховете X се възобновяват, когато претърпява вторият си аневризъм две години по-късно. "С втория имаше някаква част от мозъка ми, която действително умря", пояснява Кларк. "Ако част от мозъка ви не получи приток на кръв кръв за минута, просто спира да функционира. Това е като късо съединение. Това се случи с мен и лекарите не знаеха коя част е засегната. Буквално гледаха мозъка им и говореха - "Може да е засегната концентрацията, може да е периферното зрение". Аз се шегувам, че вкусът ми за прилични мъже си е отишъл!"

И този път единственото, за което може да мисли, е кариерата й. Емилия Кларк споделя в интервю, че си е помислила, че този път може наистина да е изгубила способностите. "Наистина го мислех. Това беше дълбока параноя, продължаваща и след първият случай. Мислех си: "Какво ще стане, ако нещо в мозъка ми е дало на късо и аз не мога вече да играя?". Това буквално е моята причина да живея от много години насам!".

Опитите да се възстанови след второто мозъчно увреждане е много по-трудно по думите на Кларк. "Възстановяването беше още по-болезнено, отколкото след първата операция. Изглеждах сякаш съм преминала през по-ужасна война от всяка, в която е участвала Денерис". В интервю тя споделя, че ролята ѝ на мощна Халееси й помогнала да си върне огъня. "Отиваш на снимачната площадка, играеш кучка и минаваш през огъня - това беше нещото, което просто ме спаси от мислите за собствената ми смърт."

Актрисата пише в статията си, че е време да проговори за състоянието си и че се чувства късметлийка: "След мълчанието през всичките тези години, сега ви казвам цялата истина. Моля ви да ми повярвате - знам, че не съм уникална, не съм единствена. Безброй хора са страдали много по-лошо и не са получили и частица от грижата, която аз имах щастието да получа."

Емилия Кларк се заема с благотворителна организация за насърчаване на оцелелите след мозъчни увреждания: "Реших да се хвърля в благотворителна дейност, за чието развитие ми помогнаха партньори от Великобритания и САЩ. Казва се "Същото ти" и цели да осигури лечение за хора, които се възстановяват от мозъчни увреждания и инсулт".

Подготвяйки се за финала на "Игра на тронове", актрисата се чувства чудесно и очаква с нетърпение бъдещето. "Изживях толкова много през последните десет години, в които работя по сериала. Така че казвам "сбогом" не само на героинята си, но и на двадесетте си години!"

"Има нещо много приятно в това да приключим "Игра на тронове". Толкова съм щастлива, че съм тук, за да видя края на тази история и началото на всичко, което предстои", завършва тя.