Хороскопът е схематично изображение на Слънцето, Луната и планетите в небето по време на раждането на човек. Това е кръг, разделен на 360°, представляващ видимия път на Слънцето, наречен еклиптика, но в действителност пътя на Земята около Слънцето. Астролозите разделят този кръг на 12 части, 12 знака на зодиака. Но си струва да се отбележи, че те не съвпадат с едноименните съзвездия.

Слънцето може да бъде винаги само в един знак. За да съставите хороскоп, трябва да знаете месеца, деня, годината, часа и минутата на раждане. В хороскопа на всеки човек присъстват всичките 12 знака на Зодиака. Тяхното влияние върху различни сфери на живота на човек зависи от разположението на планетите в знаци и домове.

Върхът на 1-ви дом се нарича асцендент (ASC) и определя външния вид на човека.

Въпреки че прекарваме по-голямата част от живота си, идентифицирайки се с нашия Слънчев знак, хората обикновено имат работа с нашия изгряващ знак. Нашият изгряващ знак, или Асцендентът, е публичното лице, което ние представяме на света. Това е начинът, по който хората ви възприемат, особено преди да разберат вашата истинска същност /Лунен знак/.