Остават броени дни до Нова година, която според китайския календар се пада да бъде година на Червената огнена маймуна. И за да ви споходи късмета през 2016 година, а семейството ви да е здраво и щастливо, е добре да зарадвате тази капризна Маймуна с ястията, които толкова много обича. Затова от Dama.bg ще ви разкажем за 5 ястия, които трябва да сложите на масата в годината на Червената маймуна. Рецептите са лесни, ястията вкусни, а кулинарната ви книга ще се обогати през новата година.
1 от 9
Ястията, които трябва да сервирате в годината на Червената огнена маймуна
6
10256
0
Бананова салата
Необходими продукти:
• 2 банана;
• 2 ч. л. лимонов сок;
• 100 г шунка;
• 100 г кашкавал;
• 50 г кедрови ядки;
• магданоз;
• млян черен пипер;
• 1 с. л. майонеза.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете бананите на шайби и ги овкусете с лимоновия сок. По този начин бананите няма да потъмнеят.
2. Настържете шунката и кашкавала на едро ренде. Магданозът нарежете на ситно, а кедровите ядки счукайте с точилка.
3. Смесете всички ингредиенти, посолете и овкусете с черен пипер. Добавете майонезата преди да подадете ястието на трапезата.
Канапе от херинга и ябълки
Необходими продукти:
• 7 парчета филе от солена херинга;
• 300 мл сметана;
• 1 с. л. дижонска горчица;
• 2 ч. л. захар;
• 1 ябълка;
• 1 с. л. ябълков оцет;
• крекери.
Начин на приготвяне:
1. Нарежете филето от солена херинга на малки парчета;
2. Настържете на ситно ренде ябълката и я смесете с горчицата, оцета и захарта. Посолете и добавете черен пипер.
3. Залейте парчета филе от херинга със соса.
4. Подредете канапетата и украсете с магданоз.
Мандаринов сладолед
Необходими продукти:
• 1 кг мандарини;
• 300 мл сладкарска сметана;
• 400 г кондензирано мляко;
• ванилия или ванилова захар на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Обелете мандарините и ги надробете в блендър. Прецедете през сито сока, за да премахнете влакнистите частици.
2. Смесете в купа кондензираното мляко, сметаната и мандарините. Добавете ванилия на вкус.
3. Прелейте сладоледа в малки формички и го оставете да стегне във фризера. След 2 часа разбъркайте сместа, за да се получи еднородна консистенция.
4. Можете да сервирате сладоледа в кора на портокал.
Плодово шишче с бекон
Необходими продукти:
• 12 едри гроздови зърна;
• 1 киви;
• 1 банан;
• консервирани ананаси или праскови;
• 8 слайса бекон;
• дървени шишчета;
• 1 с. л. лимонов сок.
Начин на приготвяне:
1. Накиснете дървените шишчета във вода или бяло вино за няколко часа.
2. Нарежете всички плодове на малки хапки. Нанижете последователно всички парченца от плодовете на шишчетата: парченце ананас, грозде, банан, киви, отново грозде.
3. Загърнете всяко от нанизаните с плодове шишчета със слайса бекон, овкусете с лимонов сок. Запечете шишчетата на скара или ги запържете в тиган за 5-7 минути. Можете да ги сервирате както студени, така и топли.
Пиле фламбе
Необходими продукти:
• 1 пиле;
• кориандър, сол и черен пипер;
• 4 с. л. зехтин;
• 1 бутилка тъмна бира;
• 4 с. л. водка.
Начин на приготвяне:
1. Натрийте пилето със зехтина и подправките. Оставете го да се маринова.
2. Бирената стъклена бутилка се накисва в студена вода и се отстраняват етикетите й. Отваря се и от нея се излива 2/3 от бирата.
3. Пилето се нанизва на бирената бутилка. Бутилката се слага изправена във фурната, а под нея се слага дълбока тавичка.
4. Пилето се пече 45-60 минути на 180°С.
5. Преди да сервирате пилето, го облейте с водката и го подпалете. Угасете го, като го покриете с тенджера.
Това пиле ще стане най-яркия акцент на празничната ви трапеза!
Евгения Генчева
28.12.2015