Джема Браян разказва за горчиво-сладката въртележка от емоции, през която преминала. Нейната дъщеричка е истинско чудо – момиченцето оцеляло в утробата две седмици след като близначето му се родило мъртво.

35-годишната майка разказва за загубата на сина си Коби Натаниел, последвана от раждането на малката Лекси 17 дни по-късно.

След като изгубила Коби през 21-вата седмица от бременността, лекарите предупредили Джема, че второто близначе вероятно ще се роди в рамките на 3 дни с много малки шансове за оцеляване. Но госпожа Браянт родила след цели 17 дни, което дало на малката Лекси много по-голяма възможност да оцелее.

Сега Лекси е на един месец, но при раждането си тежала едва 538 грама и въпреки това оцеляла. Госпожа Браянт от Йоркшир разказва: „Беше истинска емоционална въртележка. Чувствам се разкъсана. Сърцето ми е разбито заради Коби. Силно страдам, че се роди толкова рано, белите му дробове просто не бяха готови. Той беше съвършено оформен. Беше красив. Вярваме, че е направил всичко по силите си да спаси Лекси. Тези дни бяха ужасяващи, не знаех какво се случва с нея. Трябваше да бъда на легло, но ни беше съобщено, че трябва да очакваме най-лошото.“

„И все пак Лекси се бореше, ръчичките и крачетата ѝ непрекъснато шаваха, тя дишаше сама. Беше много страшно, но и удивително.“ Майката добавя: „Докторите ни казаха, че това е най-дългото време, което са виждали между ражданията на две близначета."

Кога трябвало да се родят бебетата?

Терминът на госпожа Браянт бил през май, но водите ѝ изтекли преди да настъпи време за прегледа през 20-тата седмица. Майката знаела, че е твърде рано за раждането и била предупредена, че вероятно ще изгуби и двете деца.

Осем дни по-късно – на Бъдни Вечер, тя родила малкия Коби, който не оцелял – белите му дробове не били достатъчно развити, за да оцелее.

Разбиващият сърцето момент

Госпожа Браянт си спомня: „Бях много развълнувана за прегледа си на следващия ден. Изправих се и водите ми изтекоха. В този момент сърцето ми се сви – знаех, че това не е добре. Изумително е как се променя живота ти само за един миг. Беше ми съобщено, че едното бебе ще излезе съвсем скоро. Със съпруга ми Джеймс се молехме за чудо и се надявахме, че лекарите бъркат, но не беше така. Коби се роди на Бъдни вечер в 17:08. Казаха ми, че ако и Лекси се роди, нито едно от децата няма да оцелее.“

Не знаех какво ще се случи“ добавя майката и продължава: „Казаха ми, че Лекси вероятно ще се роди до три дни, но това се случи по-късно. Беше ужасяващо. Не знаех какво ще се случи. Бях на легло в болницата през цялото време. Когато я видях за първи път, плачех за това колко е малка, но бяха и сълзи от щастие. Бях на семото небе. Лекси била приета в неонаталното интензивно отделение, а родителите ѝ могли да я прегърнат за първи път, когато била на 20 дни. Госпожа Браянт разказва: „Беше невероятно. Разплаках се от облекчение, че държа в ръцете си малкото си момиче. Беше прекрасно. Беше в мен повече от два часа, беше толкова спокойна, сърдечният ѝ ритъм беше нормален, сякаш беше наистина щастлива. Сега се наслаждаваме на всеки един ден. Имаше добри дни и не толкова добри, но тя се бори непрекъснато.

Кога Лекси ще бъде изписана от болницата?

Тя продължава: "Напълно сме изумени от нея - имаме толкова много любов в сърцата си и непрекъснато се молим за нея. Понякога се насълзявам, когато си помисля през какво премина, а други пъти планирам неща за времето, в което си дойде у дома.“ Двойката споделя, че не може да благодари достатъчно на болницата за всичко, което са направили за Лекси, която вероятно ще бъде изписана едва през месец май. Как бебетата могат да оцелеят в утробата седмици след като близначето им се е родило? През 2013 година Мария Джоунс-Елиът стана сензация, когато близначетата ѝ Ейми и Кейти се родиха с разлика от 87 дни. Майката, която е родом от Ирландия, родила Ейми 4 месеца преди термина си, а изненадващо Кейти се появила цели 3 месеца по-късно. Докторите позволили това да се случи, прилагайки редки и сложни процедури върху майката. Бебето било опазено в утробата възможно най-дълго, за да се запазят шансовете му за оцеляване.

Процедурите могат да бъдат най-различни, но най-често хирурзите „залъгват“ тялото на майката, че вече няма деца, които да бъдат родени. Това се постига чрез медикаменти, които контролират контракциите и процедури, които да попречат на раждането. Грижата в интензивното отделение помага на децата, родени преди деветия месец, да оцелеят и да се развиват добре.