Хумусът е една от любимите пасти в арабската кухня, която се приготвя бързо и може да се използва както като дип, така и като гарнитура към всякакви меса и зеленчуци. Днес тази удивителна паста е изключително популярна в много страни от Израел и Турция чак до Гърция и Кипър. Още Хипократ е отбелязал, че тази вкусна паста от нахут и тахан съдържа голямо количество фосфор и триптофан, които подобряват работата на мозъка и сърдечно-съдовата система. И независимо, че базовата рецепта за хумуса е една, всеизвестно е, че подправките играят главна роля в арабската кухня, съответно в различните рецепти готвачи и обикновените домакини добавят както различни съставки, така и различни подправки. Така, днес, специално за вас сме подготвили най-добрите рецепти за приготвянето на хумус.
1 от 9
Изпитано най-вкусните рецепти с хумус
6
4420
12
Хумус от авокадо с крекери
Необходими продукти:
• 300 г консервиран нахут;
• 1 авокадо;
• 5 с. л. сусамов тахан;
• 3 с. л. зехтин;
• сок от един лимон;
• 100 мл вода;
• 4-5 скилидки чесън;
• сол на вкус;
• смлян черен пипер.
Начин на приготвяне:
1. Изсипете и отцедете нахута.
2. Обелете и нарежете на парчета авокадото.
3. Чесънът се обелва и се поставя в блендер заедно с останалите продукти.
4. Всичко се разбива до еднородна смес.
5. Хумусът с авокадо се сервира в дълбок съд и се поднася с крекери.
Хумус с препечени филийки
Необходими продукти:
• 30 г чесън;
• 50 г сусамово олио;
• 500 г нахут;
• 2 г кимион;
• 3 г сол;
• 50 г зехтин;
• 20 г сок от лимон;
• 2 г млян кориандър;
• 1 пълнозърнест хляб.
Начин на приготвяне:
1. Сварете нахута докато омекне. Смесете всички съставки и ги разбийте с пасатор до еднородна смес.
2. Готовият хумус разпределете на порции в чинии.
3. Нарежете хляба на ленти и го запечете на скара. Украсете блюдото със зехтин, готовия хляб и пастата.
Хумус от червена леща
Необходими продукти:
• 90 г зехтин;
• 40 г сол;
• 20 г черен пипер на зърна;
• 130 г тахан;
• 60 г сок от лимон;
• 70 г чесън;
• 200 г леща;
За тахана:
• 100 мл зехтин;
• 20 г сусам.
Начин на приготвяне:
1. За тахана разбийте в пасатор сусама и зехтина, докато получите консистенция на пюре.
2. Сварете лещата, процедете я и добавете останалите продукти. Разбийте всичко добре с пасатора до получаване на еднородна паста.
3. Сервирайте с препечени на скара филии хляб и резенче лимон. За по-добър баланс на вкусовете, първо овкусете филията със сока от лимон, след което я намажете с хумуса.
Турски хляб „Балон екмек” с хумус
Необходими продукти:
• 500 г сварен нахут;
• 10-15 г сок от лимон;
• 15-20 г пюре от сусам;
• Сол и черен пипер на вкус;
За хляба:
• 1 кг брашно;
• 600 г вода;
• 20 г сол;
• 2 яйца;
• 5 г мая.
Начин на приготвяне:
1. Накиснете за през нощта нахута, след което го сварете до омекване на зърната.
2. Разбийте всички ингредиенти с пасатор до получаване на еднородна маса.
3. Замесете тестото за хляба и го оставете на топло място за 20-30 минути.
4. Оформете топчета от тестото и ги разточете с точилка. Намажете ги с разбърканите яйца, поръсете ги със сусама и запечете във фурна до златиста коричка.
Хумус с патладжан
Необходими продукти
• 2 патладжана;
• 1 консерва нахут;
• 4 с. л. тахан;
• сок от лимон;
• 2 скилидки чесън;
• ¼ ч. л. кимион;
• ¼ ч. ч. магданоз;
• ¼ ч. л. червен пипер;
• сол на вкус;
• 4 с. л. зехтин;
Начин на приготвяне:
1. Патладжаните разрежете наполовина по дължина, посолете и ги оставете за 30 минути. Измийте и ги подсушете.
2. Наредете ги в тавичка с кората нагоре. Печете докато не омекнат, след което изгребете с лъжица вътрешността им.
3. С пасатор разбийте нахута, тахана, чесъна, зехтина, лимоновия сок и смелете до получаване на гладка смес.
4. Прибавете патладжана, още 2 с.л. зехтин, магданоз и отново смелете. Поръсете с кимиона и червения пипер.
Евгения Генчева
14.11.2015