Темата за отоците и подуването на тялото винаги е била на дневен ред. За съжаление много хора не се информират и си мислят, че това е нормален процес, с който всеки се сблъсква с напредването на възрастта. Мъжете не му обръщат внимание, а жените се опитват да се отърват от него разбира се, по естетически причини. В същото време подуването е симптом, който показва метаболитни нарушения в организма. Точно за това преди да използвате популярните съвети, се уверете, че на лице не са сериозни заболявания, като се консултирате първо със своя лекар.

Без да отстраните физическите причини за подуването, не може да разчитате на трайни резултати. Тук ще разгледаме подробно причините за това, като ги подредим по важност.

Причини за отока и подуванията

В тялото ни има един мускул, който предизвиква движението на лимфата в цялото тяло - диафрагмата. Ако тя работи с пълна сила, се включва лимфната помпа, която засмуква лимфата от периферията на тялото към центъра. При навеждане, продължително седене и заседнал начин на живот междуребрените мускули се свиват, диафрагмата, притисната от ребрата, не работи пълноценно оставяйки отоци в тялото.

Лимфата се натрупва и в лимфните възли, най-големите от които са разположени в слабините, подмишниците и близо до ключиците. И ако тези области са притиснати от мускулите, се получава подуване на краката, ръцете и лицето. Разтягането обаче, облекчава добре мускулните спазми и премахва бариерата пред свободното движение на лимфата. Комплексът от упражнения, който ще разгледаме ще ви помогне да се отървете от излишната вода в тялото, както и ще помогне на свободното движение на лимфата.

Вижте в галерия 5-те упражнения, които помагат за премахване на подуването на тялото.