Може да се използва и в гримирането – научете как да комбинирате цветовете така, че да подобрите цялостната си визия.

Начинаещи сте в грима? Вероятно имате много въпроси по отношение на това как да използвате някои продукти. Какъв фон дьо тен да ползваме за мазна кожа? Трябва ли да поставям основа за грим? Кои са най-добрите очни линии и кои издържат най-дълго? И как да науча всичко това?

Не се притеснявайте – всяко нещо с времето си. Но от тази статия можете да научите наистина ценен урок за това как да смесвате цветовете в грима. Лесно е – просто гледайте, разчитайте и интерпретирайте цветното колело. Цветното колело е визуален инструмент, който ни помага да разберем принципите на теорията на цветовете.

То е приложимо на много места. Например когато декорирате дома си, съчетавате дрехите и аксесоарите си или с други думи – всичко, което е свързано с цветове. Правилната употреба на цветното колело създава емоция, която ни привързва към дадено изображение или дизайн.

Цветното колело

Първото цветно колело е създадено от Сър Исак Нютон през 1666 година. Той се е интересувал от естеството на светлината и цветовете. Колелото е резултат от експериментите му със слънчева светлина и призма, която отразила червено, синьо, жълто, зелено и синьозелено.

Цветното колело такова, каквото го познаваме сега, съдържа 12 цвята и е разработено от немския теоритик Йоханес Итън в началото на 20 век.
Неговото цветно колело е основано на работата на Нютон и хипотезата за емоционалната стойност на цветовете на Йохан Волфганг фон Гьоте.
Със сигурност сте чували, че синьото е асоциирано с прохлада, а червеното – с горещина. Но хората придаваме и индивидуално значение на цветовете. Например казваме, че човек, който обича червено е страстен и силен, а онези, които предпочитат жълтото са енергични и радостни.

Цветовата теория

Най-чистата и основна форма на цвета е неговият отенък. Всички познаваме трите основни цвята: синьо, червено и жълто. Когато ги смесим, можем да получим вторичните цветове - оранжево, лилаво и зелено.

Ако смесите първичен и вторичен цвят, можете да създадете някой от шестте третични цветове - червено-виолетово, синьо-виолетово, синьо-зелено, жълто-зелено, жълто-оранжево и червено-оранжево. И смесването продължава...

Съществува безкраен брой цветове, които могат да бъдат създадени. С други думи отенъците са основните цветове, към които не е прибавяно черно или бяло.

След това са багрите, които се създават чрез добавянето на бяло към отенъка, а нюансите се създават чрез прибавяне на черно към отенък. Накрая са тоновете, създадени чрез добавяне на сиво към отенък.

Цветова хармония

Как се постига хармонията? Първо имате аналогичните цветове - това са трите цвята, които намирате един до друг върху цветното колело. Това са цветовете, които се смесват добре заедно – например червено, червено-оранжево и жълто-оранжево. След това имате допълващи се цветове - това са два цвята, които се намират един срещу друг върху цветното колело. Когато ги съчетаете, те изпъкват – като например червеното и зеленото.

Както виждате, можете да създадете безкраен брой комбинации с това цветно колело. Невъзможно е (а би било и безкрайно отегчително) да опишем всички тях, затова ще се съсредоточим върху трите типа визия, които можете да създадете чрез цветното колело - как изглеждат и как се постигат монохромна, аналогична и триадична визия можете да видите в галерията по-горе.

Можете да изберете каквито цветове си пожелаете, но цветното колело е идеален инструмент, ако търсите хармонична или специална визия. Помнете, че можете да използвате черно и пак да бъдете щастлива – цветовете, които носите, не ви определят.