Независимо дали за първи път ще сервирате коледно меню или го правите всяка година, със сигурност искате да впечатлите гостите си с вкусно и разнообразно меню. Можем да ви спестим стреса от избора на подходящи рецепти - вижте в нашата галерия идеята ни за празнично меню с 8 ястия, на които никой не би могъл да устои.
1 от 12
Коледно меню, в което всеки ще се влюби
9
6601
1
Греяно вино с ванилия
Коледата не е завършена без греяно вино, но ако искате да експериментирате, пригответе го с ванилия. В средноголяма тенджера смесете 1 бутилка червено вино, 2 чаши ябълков сайдер, нарязана кора и сок от 1 портокал, 2 пръчик канела, подправка карамфил, звездовиден анасон, ванилова есенция на вкус. Покрийте с капака и оставете да заври. След това намалете температурата и оставете да къкри около 10 минути.
Печени кестени
Можете да приготвите това вкусно коледно ястие във фурната си. Ще са ви необходими 500 грама кестени. Загрейте фурната на 220 градуса, с нож издълбайте Х на плоската страна на всеки кестен и ги печете около 30 минути, като разклащате тавата от време на време, за да се изпекат равномерно. Когато са готови ги оставете да се охладят и ги обелете, преди да ги консумирате.
Банички със сирене с подправки
Експериментирайте със баничките като ги приготвите в нетрадиционна форма и добавите разнообразни подправки - например червен пипер, суха горчица, мащерка и розмарин.
Глазирано свинско с мед и бърбън
Приканващият аромат на бърбън и петмез със сигурност ще впечатли гостите ви. Изпечете един свински бут, премахнете кожата му и го прорежете на равни места. В купа забъркайте 1/2 чаша кафява захар, 1/2 чаша мед, 1/2 чаша бърбън, 1/3 чаша дижонска горчица, 1/3 чаша петмез, 1/2 ч.л. сос Уорчечстър, малко сос Табаско и подправка карамфил. Разнесете сместа върху месото и печете 2 часа и половина на 60 градуса.
Огретен с картофи
Картофеният огретен е перфектно ястие за коледа. Можете да го приготвите със сирене Грюер за по-интересен и нетипичен вкус.
Печена тиква
Печената тиква е страхотен коледен деликатес, а за по-сочен вкус можете да прибавите мед и подправки.
Орехов пай
Пригответе тестото в блендер от 2 и ½ чаши брашно, 1 с.л. захар и 1/2 ч.л. сол. Прибавете 1 чаша масло, 2 ч.л. сок от лайм и 6 с.л. ледена вода. Разделете тестото на 2 и оформете топки от двете части, след което ги сплескайте с помощта на точилка. Увийте във фолио и дръжте в хладилник поне 2 часа. Поръсете брашно върху 2 тавички и омесете тестото в тях. Пренесете ги в съда, в който ще печете пая и пробийте дупчици на долния слой. Загрейте фурната на 180 градуса, разбийте 6 яйца с 2 чаши кафява захар, 1 с.л. петмез, чаша царевичен сироп, 1/2 чаша масло, бърбън, 1 настърган лимон, 1 ч.л. сол и 4 чаши печени орехи. Напълнете тестото със заливката и печете 1 час.
Медена торта с червени боровинки
Загрейте фурната на 180 градуса. Прибавете 2 чаши червени боровинки, 1 чаша захар и 1 с.л. вода в малък тиган и печете на бавен огън около 10 минути като разбърквате често. През това време прибавете 8 с.л. масло, 2/3 чаша кафява захар, 1/2 чаша мляко, 1/2 чаша петмез, 1/4 чаша захарен сироп и 1 с.л. настърган свеж джинджифил в друг тиган и печете, докато захарта се разтопи. Смесете чаша и половина брашно, 1 с.л. подправка джинджифил, 1/2 ч.л. канела, 1/2 ч.л. бакпулвер, 1/2 ч.л. сол, 1/4 ч.л. сод и 1/4 ч.л. черен пипер. Добавете сместа с маслото към сухите съставки и бъркайте, след което добавете и 2 яйца. Поставете всичко в тава и залейте с боровинковата смес, след което печете 50 минути.
Силвия Дупчанова
24.12.2015