Наклонената кула в Пиза е една от най-известните забележителности в Италия, а заради своя наклон е и една от най-интересните сгради в света. Милиони туристи идват да я посетят всяка година и какво мислите, че правят 99% от тях? Опитват се да заснемат най-забавната и интересна снимка с нея, използвайки възможностите на перспективата. Каквито и да са намеренията на туристите, повечето снимки са все едни и същи - някой самоотвержено се опитва да подпре кулата, за да не падне. Просто истинска класика (тоест баналност) в жанра.

Някои туристи обаче проявяват малко повече креативност и се получават произведения като тези в галерията ни.

Преди да я отворите, може би ще ви е интересно да научите, че кулата всъщност е камбанарията на близката катедралата. Кулата обаче е била обречена още от самото начало. Тя е построена върху нестабилни земни пластове, които започват да поддават още при завършването на втория етаж. Така че през 1178 г. строителите знаели, че нещо не е както трябва, но продължили със строежа. Тогава нещата станали по-зле и кулата започнала да се накланя на север. Строежът многократно е прекъсван заради войните. Кулата най-накрая е завършена през 1372 г. Според изследователите този бавен строеж е дал време на земните пластове да слегнат и да станат по-стабилни, иначе кулата е щяла да се срути още в онези времена.

През 1990 г. кулата е затворена за посещения и започва реконструкция, тъй като наклонът от 5,5 градуса става прекалено опасен. Реконструкцията продължава до 2001 г., а изследванията показват, че през 2008 г. за първи път в историята си кулата е спряла да се накланя.

А сега да преминем към галерията, в която почти никой не се опитва да спаси кулата.