Студеното есенно време винаги ни предразполага към пиене на топли напитки и похапването на нещо вкусно. Загърнете се в топло одеяло, направете си ароматен чай и седнете на удобния диван с купичка прясно изпечени бисквити. Не забравяйте, че колкото повече бисквитки сте си изпекли, толкова по-топло ще е настроението ви.
1 от 11
Октомври не е страшен, ако сме се запасили с вкусни бисквити
8
2286
0
Бисквити с извара
Необходими продукти:
• 300 г извара (5-9% масленост)
• 300 г брашно
• 300 г маргарин
• пудра захар за поръсване
От размачкания, но не разтопен маргарин, брашно и извара, размесете еднородно тесто с го оставете за 1 час в хладилника. Разточете кора с дебелина около 4 мм и изрежете кръгчета. Оваляйте всяко кръгче в захарта само от едната страна и го сгънете със захаросаната страна навътре. Отново оваляйте само едната страна на кръгчето и пак сгънете наполовина от към захаросаната страна. Трябва да получите кръгче с формата на четвъртинка. Отново поръсете едната му страна със захар и го сложете в тавата за печене със захаросаната страна нагоре. Печете на 180° до златист цвят.
Ванилови бисквити с мармалад
Необходими продукти:
• 300 г брашно
• 100 г захар
• 1 пакетче ванилова захар
• 225 г масло (може комбинация от 100 г маргарин и 125 г масло)
• 1 яйце
• 1 жълтък
• ½ ч. л сол
• мармалад за пълнеж
Маслото със стайна температура се разбърква със захарта. Добавете яйцето и жълтъка и разбъркайте до еднородна смес. Добавете пресетите брашно и сол. Трябва да получите меко и лепкаво тесто. С помощта на сладкарски шприц оформете бисквитите и ги запечете за 7 минути на 190°. Оставете ги да изстинат. Разделете по двойки бисквитите и ги слепете с мармалада. Оставете ги на хладно за няколко часа, за да може мармалада да стегне.
Бретонски бисквити
Необходими продукти:
• 2 чаши брашно
• 220 г меко масло (не разтопено)
• 1 чаша захар
• 5 жълтъка (+1 за глазиране на бисквитите)
• 2 с. л. мляко
Разбийте маслото, захарта и 4 от жълтъците на кремообразна смес. Добавете солта и брашното и разбийте до получаване на меко маслено тесто. Оставете го в хладилника за около час. Разточете охладеното тесто и с формичка изрежете бисквитите. Подредете ги в тавичка, дъното на която е покрито с хартия за печене. Разбийте останалия жълтък с 2 с. л. мляко. Намажете с него бисквитите, изчакайте 2-3 мин. и намажете втори път. С вилица направете шарки по повърхността на всяка бисквита и изпечете на 170°, докато крайчетата им се зачервят.
Бадемови бисквити
Необходими продукти:
• 250 г необелени бадеми
• 480 г захар
• 65 г брашно
• 7 белтъка
• ½ ч. л. бакпулвер
Загрейте фурната на 180° С. Бадемите и захарта се поставят в кухненски робот или блендер. Смилат се до еднородна смес. Добавят се брашното, белтъците и бакпулвера (може и ваниловата есенция). От получената смес с навлажнени ръце се оформят топки. Наредете бадемовите бисквити върху хартия за печене и леко ги притиснете с вилица отгоре. Печете докато крайчетата им придобият леко златист цвят (около 13 минути).
Бисквити „Три шоколада”
Необходими продукти:
• 160 г брашно
• ¼ ч. л .сол
• 1,5 ч. л. бакпулвер
• ¼ чаша какао
• 100 г краве масло
• 1,5 чаши захар
• 3 яйца
• 1 ч. л. ванилова есенция
• 350 г натурален шоколад (70% какао)
• 150 г шоколадови капки
В купа се смесват брашното, бакпулвера, какаото и солта. Разбийте кравето масло със захарта, а после едно по едно добавете яйцата и ванилова есенция. Разтопете шоколада на парна баня. Смесете всички компоненти и старателно разбъркайте. Добавете и останалия шоколад. Със супена лъжица оформете топчета и ги поставете в тавата, покрита с хартия за печене. Печете 10 минути на 170°С.
Датски маслени бисквити
Необходими продукти:
• 230 г брашно
• 190 г размекнато краве масло
• 2 пакетчета ванилова захар
• 80 г пудра захар
• 1 белтък
• ½ ч. л. сол
Разбийте с миксер мекото краве масло с пресетите ванилова и пудра захар до получаването на пухкав гладък крем. Прибавете белтъка и разбийте отново. Прибавете пресятото със сол брашно и ги добавете към крема. Със сладкарски шприц оформете бисквитите и ги сложете във фурна на 180° С за 10-12 минути. Щом крайчетата им леко се зачервят ги извадете и докато са още топли, ги намажете с белтък и поръсете с пудра захар.
Сухи сладки от извара
Необходими продукти:
• 100 г извара
• 80 г брашно
• 80 г маргарин
• 1 яйце
• 1 бурканче конфитюр или друг пълнеж по ваш вкус
Замесваме тесто от разбитата извара, брашното и маргарина. Оставяме го един час на хладно. Разточваме кора с дебелина 0.5 см, от която режем квадратчета. В средата на всяко квадратче поставяме по малко конфитюр, намазваме краищата му с белтък и го прегъваме на триъгълник.
Отгоре намазваме с жълтък и печем на 170° С до златист цвят. Преди поднасяне поръсваме сладките с пудра захар.
Евгения Генчева
17.10.2015