Модернизираната Централна гара в София официално започна работа от днес, съобщи БТВ. На церемонията по откриването присъстваха премиерът Бойко Борисов, транспортният министър Ивайло Московски, както и кметът Йорданка Фандъкова.

Месечният капацитет на гарата за пътници е между 800 хиляди и един милион. Модернизацията струва 62 млн. лева и нейното проектиране отне половин година, а изпълнението – две години, през това време гарата не спираше да работи.

Сградата е с подсилена конструкция и с повишена достъпност по новите европейски стандарти.

Гарата има спортна зала, фитнес, детски кът и обикновен кът за хранене и ресторанти.

Сигурността пък ще бъде подсигурена от 196 нови камери, които са монтирани навсякъде – в чакалнята, по касите и на пероните.

„Виждате на 2-3 дни даваме на българите това, което са мечтали да видят", каза още Борисов при откриването на съоръжението, предаде БГНЕС.

Той благодари на свещениците, които осветиха с водосвет обновената гара: „Както е писано в Книгата – „Без Господа нищо не може да се направи“, каза премиерът.

Той допълни, че в дните на смирение преди Великден иска да поздрави екипите, които са работили, и да пожелае на милионите пътници да се чувстват уютно и комфортно.