Много вярващи не знаят, че са покровителствани от този или онзи светец, от когото могат да поискат утеха и защита в молитва. Освен това всеки от нас дори има своя собствена специална икона, от която можем да поискаме помощ.

Можете да разберете коя икона може да стане ваша вярна помощ по пътя на живота въз основа на датата на раждане.

Ако говорим за покровителството на светците, тогава е необходимо да засегнем темата за именните дни. Нашите предци са се отнасяли много по-благоговейно към именните дни, отколкото към празнуването на рождените дни. В наши дни обаче мнозина са забравили колко важни са именните дни – хората, които са далеч от християнството, изобщо не се интересуват от това кой ги защитава и покровителства.

Днес именните дни се празнуват рядко поради непознаване на въпроса за вярата, но въпреки това имената, дадени ни при кръщението, имат специално значение.

Но кога точно е прието да празнуваме именните дни?

Обичайно е да празнувате имен ден в деня на възпоменанието на светеца, чието име носите. Църковният календар ще помогне да се определи този ден. Грешка обаче е да се предполага, че този или онзи светец може да бъде и вашият ангел-пазител.

Ангелът Пазител ни се дава в момента на Кръщението – той ни придружава и води по пътя на живота, като ни помага да се доближим до Спасението и Господа. Ангелът пазител може да се нарече вид добър дух, но в същото време невидим и безименен. Не забравяйте мислено да се обърнете към вашия ангел пазител – говорете по-често и се консултирайте с него.