През последната седмица интернет е полудял по едно австралийско „ястие” – приказния хляб.

За непросветените, приказният хляб представлява филии бял хляб, намазани с маргарин и поръсени с цветни захарни пръчици. И това е. Няма печене, пържене и прочие. Само хляб и захар. За мнозина приказният хляб звучи странно и не чак толкова апетитно, но за австралийците е угощение от десетилетия.  

Приказният хляб е роднина на холандския сандвич, покрит с шоколадови пръчици, само че холандиците са се ограничили до един цвят, а австралийците го предпочитат по-шарен, по-вълшебен. Робърт Луис Стивънсън написва през 1885 г. детско стихотворение със същото име, но не е сигурно дали кулинарните експериментатори са се вдъхновили от неговото творчество. Приказният хляб е споменат за първи път през 1934 г. в брой на „Сидни морнинг хералд”, в който родителите са посъветвани да дадат на децата си коледна почерпа от „приказен хляб, пандишпанова торта и чаша мляко”. Въпреки това повечето австралийци не го свързват с Коледа. Приказният хляб е често срещано лакомство на детските рождени дни в Австралия и Нова Зенландия. Има логика, защо да си правиш труда да печеш цяла торта за детето си, ако можеш да намажеш няколко филии хляб и да ги поръсиш със захарни пръчици?

Въпреки огромната му популярност, в Австралия е предлаган само в няколко заведения. Един от собствениците на такова кафене споделя, че противно на очакваното не го поръчват родители за децата си, а възрастни за себе си, подтикнати от носталгия по детството.

Разгледайте нашата галерия, където ще намерите няколко рецепти и може би и вие ще се вдъхновите да пробвате малко приказен хляб.