Работата с ретроградния Нептун 2023 е, че външните планети - Уран, Нептун и Плутон - не са толкова ясни в своето астрологично влияние, колкото класическите планети. Знаем, че Меркурий е свързан с общуването, а Венера - с любовта, благодарение на древните митове и класическата астрология, които са на хиляди години, но външните планети не са открити дори преди 250 години и не могат да бъдат видени с просто око.

Всички сме чували за ретроградния Меркурий, а може би наскоро сте чели и за ретроградния Плутон, но ретроградният Нептун 2023 г. е на път да разтърси нещата със собствената си уникална планетарна сила.

Въпреки че външните планети може да не се виждат, те съществуват и ни влияят - но го правят по много по-широк начин. Например, ако се случи така, че вашият Уран се намира в Телец, това означава, че качествата, които тази планета дава, са "поколенчески". Те обхващат цяло десетилетие или две.

Нептун, който съвсем скоро ще стане ретрограден, е планетата на илюзиите. Това е планета, която влияе върху вдъхновението, фантазиите, сънищата и подсъзнанието. Нептун е управляващата планета на Риби - знак, който просто обича да мечтае и избягва реалността, когато е възможно.

Нептун престоява във всеки от знаците около четиринадесет години, а завъртането му около Слънцето отнема 146 години.

Позицията на Нептун в личната ви карта ще покаже къде са вашите мечти и вдъхновения. Склонни ли сте да мечтаете, когато учите, или да фантазирате как каните някого на среща седмици преди да го направите? Възможно е това да е свързано с позицията на Нептун в картата ви.

Какво се случва, когато Нептун е регрограден?

Нептун става ретрограден на 30 юни 2023 г., след което веднага обръща посоката си и ето ти го! Той се плъзга назад в продължение на пет месеца и една седмица. В този период Нептун е в мечтателните, романтични Риби, така че любовният живот може да е малко неспокоен за всички по това време.

Фазата преди ретроградното движение се нарича сянка и е периодът, през който Нептун изминава същия път, който по-късно ще обърне по време на ретроградното движение. Тя започва на 9 март и означава, че започваме да се подготвяме за ретроградността. През това време ще бъдем свидетели на известно объркване и е добре да пазите мечтите и връзките си, за да не ги опустошат объркващите енергии на ретроградността. Водете си дневник за страховете, притесненията и плановете си, за да можете да се връщате към тях и да прочетете как сте се чувствали преди ретроградността.

Периодът на ретрограден Нептун 2023 г. е от 30 юни 2023 г. до 6 декември 2023 г. Цялата ретроградност е в Риби, както Нептун е в Риби постоянно вече повече от десет години и както ще бъде през следващите две-три години.

След това Нептун става директен на 6 декември 2023 г. По това време Юпитер и Уран са ретроградни, така че нещата все още не са съвсем ясни за всички. Следретроградната сянка ще продължи до 25 март 2024 г., което ще ни позволи да разберем уроците от ретроградния Нептун.

Имайте предвид, че ретроградният Нептун е достатъчно чест и продължителен, така че рядко се случва да сме извън ретрограден Нептун или период на сянка. В общи линии винаги обработваме урока по вдъхновение и илюзия по един или друг начин.

Вижте в галерията как тази ретроградност на Нептун ще се отрази на вашата зодия: