И сладоледът, и джелатото са замразени десерти, приготвени от мляко, сметана, захар и (обикновено) яйчни жълтъци. Основната разлика е, че сладоледът е с по-нисък процент мазнини и се приготвя чрез бавно смесване. Поради това джелатото е с по-ниско съдържание на калории и с по-малко въздух, което прави текстурата му по-плътна, а вкусът - по-концентриран в сравнение със сладоледа.
Поради гъстотата си джелато обикновено се съхранява при по-ниска температура от традиционния сладолед, за да се осигури перфектно ниво на кремообразност и копринен завършек - основните характеристики на всяко джелато. Ето защо то има по-копринена текстура, по-близка до тази на мекия сладолед, отколкото до тази на обикновения сладолед.
Освен това много американски сладоледи са подсладени изкуствено, докато естествената захар в джелатото създава малки ледени кристали, които спомагат за създаването на гладка и кремообразна текстура. Има разлики и в начина на сервиране. Докато сладоледът се загребва със специална лъжица, джелатото се разпределя върху конусите с плоска шпатула.