Бебе, родено с бели коси, шокира Интернет заради удивителната си прилика с Денерис от „Игра на тронове“.

Девина Смит от щата Мисисипи, САЩ, шокира семейството си със снежнобялата си косичка. 27-годишната майка Джесика Смит качи снимки на среброкосото си бебче, които са видени от хиляди хора, някои от които твърдят, че са обработени с Фотошоп.

Но докторите потвърждават, че това не е вярно – необичайният цвят на косичката на Девина се дължи на наследствено състояние, наречено „частитен албизъм“, което причинява липсата на пигменти в косата, очите и кожата. Рядкото генетично заболяване засяга 5 на всеки 100 000 души в Щатите и Европа.

Какво е частичен албинизъм?

Частичният албинизъм е наследствено състояние, причинено от грешка в гените, които са отговорни за продукцията на меланин в тялото. Меланинът е пигментът, който придава цвят на очите, кожата и косата. Хората от различните раси притежават различни количества меланин, който улавя вредните UV лъчи на слънцето. Хората с албинизъм обаче са неспособни да произвеждат меланин, независимо от расата си. Те се характеризират с белите си коси и бледата си кожа. Страдащите от пълен албинизъм често имат червени очи и повишена чувствителност към светлина. Пълният албинизъм е рецесивно генетично състояние и обичайно засяга бебета, родени в семейство на родители, носещи този ген. Частичният албинизъм е по-сложен. Учените смятат, че се причинява от грешка (или мутация) в един от гените, отговорен за производството на меланин. Това прави по-трудно прогнозите кога едно дете ще се роди с такова състояние.

Въпреки състоянието си, Девина Смит е в перфектно здраве, с изключение на факта, че се нуждае от редовни очни прегледи. Майката споделя: „Не очаквах, че ще има такава коса. Не знаехме, докато не се роди. Лекарите ми казаха, че има много косичка по време на раждането, но бях шокирана, когато я видях за първи път. Наистина беше страшно много!“. Тя добавя: „Не бях виждала такова бебе преди. Виждала съм много руси, но нейната коса е съвсем бяла! Това я прави още по-специална“.

Необичайният цвят на косата на Девина привлича вниманието на всеки, който я види – независимо дали на живо или онлайн. Госпожа Смит разказва: „Тя е толкова мъничка, че не сме я изкарвали много, но когато я отведохме на лекар, едно момиченце каза, че прилича на кукличка“. „Когато публикувах снимките в Интернет, хиляди хора ги гледаха. Не можех да повярвам колко много внимание получи. Някои си мислеха, че съм ги правила на Фотошоп“.

Щастливата майка допълва: „Най-голямото ми дете е на 9 години. Той беше толкова щастлив и също е много впечатлен от косичката на Девина“.