Такава весела и жива къща не е възможна само в анимационните филмчета. Това чудновато произведение на архитектурата се намира в Брауншвайг, град в северна Германия. Сградата е дело на бруклинския творец на поп арт Джеймс Рици, затова тя носи името „Веселата къща Рици”.

В зависимост от местоположението ви, къщата променя своя облик – може да ви се надсмива, да се усмивка с неприкрита радост или да ви праща целувки. Проектът започва през 2001 г., за радост най-вече на децата в квартала, но не и на по-възрастните жители, които никак не са впечатлени и изтъкват големия контраст между къщата и строгите бизнес сгради, както и със старата европейска архитектура.

Дизайнът е дело на Джеймс Рици, но сградата е създадена от архитекта Конрад Клостер. Отнело му е две години, докато я завърши и въпреки че в началото е рекламирана като бизнес сграда, никой не я обитава в момента. За съжаление преждевременната смърт на Рици през 2011 г. не позволява проектът да стане по-мащабен и да бъде окончателно завършен, затова в момента къщата е само туристическа атракция.

 

А вие какво смятате за такива архитектурни проекти насред строгата европейска архитектура?