1. Зъбите са единствената част от човешкото тяло, която не може да се самовъзстанови.

2. Зъбният емайл е най-твърдата тъкан, произвеждана от човешкото тяло.

3. Първите "стоматолози" са етруските. Те издълбали изкуствени зъби от зъбите на различни бозайници още през 7 век пр.Хр. Правели са мостове, достатъчно силни, за дъвчене.

4. В Древен Рим патрициите имали специални слуги, които почиствали зъбите им.

5. Древните японски стоматолози са отстранявали зъбите с голи ръце.

6. В някои африкански племена имат диви персонализирани резци, за да могат хората да се различават от животни.

7. За да се насърчи поддържането на здрави зъби и венци, в Китай е създаден национален празник, чието име може да се преведе като "Ден на любовта към зъбите", и който се чества всяка година на 20 септември.

8. Не много отдавна, протезите били популярен сватбен подарък на Британските острови. Хората вярвали, че съвсем скоро ще изгубят всичките си зъби и ускорявали отстраняването им в сравнително млада възраст.

9. По закон в щата Върмонт, САЩ, жената няма право да носи протези без писмено разрешение от съпруга си.

10. Ако сте десничар, дъвчете по-голямата част от храната от дясната страна на челюстта, както и обратното, ако сте левичар - от лявата.

11. Въпреки че калцият е необходим за костната тъкан, 99% от калция в организма е в устата.

12. Ако при един от еднояйчните близнаци липсва някой от зъбите, по правило същият зъб липсва и при другия близнак.

13. Европейската мода в началото на 19 век била хората да покриват зъбите си със специална жълта боя, за да имат визуално снежно бял тон на кожата.

14. Най-скъпият зъб, продаден на търг, принадлежал на Исак Нютон. Той бил продаден през 1816 г. за £ 730 (около 3 241 $ днес), след което бил вграден в пръстена на аристократа, който го е купил.

15. През първите години от живота имаме 20 млечни зъба, които след това се заменят с 32 постоянни зъба. Терминът "млечни зъби" дава Хипократ, който смята, че тези зъби се формират от млякото.