Пигментните петна могат да се появят по много причини – заради прекомерното излагане на слънце, заради напредването на възрастта, заради бременност, екзема, дерматит, недостатъчно витамини, хормонален дисбаланс, стомашни проблеми и други.

Но не се притеснявай, днес ти предлагаме няколко рецепти, които ще ти помогнат да се пребориш с пигментните петна. Най-хубавото е, че те съдържат само естествени съставки или продукти, които се намират във всеки дом.

Преди да сложиш някоя от тези смеси върху лицето си, трябва да провериш за алергична реакция. Как да го направиш: постави част от сместа върху вътрешната част на предмишницата си. Изчакай един ден и виж дали има някаква реакция – зачервяване, силен сърбеж и т.н.

Защо се появяват пигментните петна?

Ако петната са възпалени, болезнени и сърбят, това може да е признак за алергична реакция или по-сериозен проблем. Ако твоят случай е такъв, потърси лекарска помощ, вместо да се опитваш да се излекуваш сама. Ако пигментните петна не сърбят, не са болезнени и не са зачервени и възпалени, можеш да използваш естествени избелващи продукти, които ще ти помогнат да се отървеш от тях.

Как да третираш пигментните петна у дома?

Преди да започнеш своето домашно лечение, почисти добре кожата със скраб от сол и етерично масло. Нанеси сместа върху желаната област и търкай с нежни кръгообразни движения (избягвай областта около очите). След това измий солта с топла вода. Благодарение на този скраб кожата ще бъде ексфолирана и готова за избелващата процедура.

1. Лимон

Лимоновият сок е най-доброто натурално избелващо средство. Само първо се увери, че кожата ти не е чувствителна към цитруси, ако не е, можеш да преминеш към процедурата. Трябва да смесиш лимоновия сок с мед и след това да го нанесеш върху петното. Изчакай 10 минути и го отмий с вода.

Можеш да използваш лимона и за цялото си лице (внимавай да не ти влезе в очите) – просто го смеси с вода и мий лицето си до три пъти на ден.

2. Сода

Содата е друго отлично средство за избелване, ако се смеси с лимон. Единият вариант е да забъркаш смес от сода и лимон и да я нанасяш върху петното в продължение на два дни. Ако имаш суха или чувствителна кожа, достатъчно е да нанасяш сместа 1-2 пъти на ден. Другият вариант е да смесиш сода и няколко капки вода, след това да я нанесеш директно върху петното и скоро след това да я измиеш с вода.

3. Алое вера

Това уникално растение не само хидратира кожата, но и помага да се възстанови от различни заболявания и проблеми, включително изгаряния и пигментни петна. Два пъти на ден изстисквай малко сок от листото на растението и го нанасяй върху засегнатия участък.

4. Лук

Лукът съдържа както сяра, така и витамин C, които помагат на кожата да се възстанови. Освен това лукът премахва пигментните петна, заглажда бръчките и се бори с акнето. Намажи малко сок от червен лук върху засегнатия участък и го измий със студена вода след 10 минути.

5. Чесън

Чесънът също съдържа огромни количества етерични масла, които могат да избелят кожата. Просто натрий мястото с разрязана скилидка чесън. Избягвай да прилагаш този трик върху лицето си и ако имаш много чувствителна кожа, защото чесънът може да доведе до изгаряния.

6. Оцет

Ябълковият оцет изравнява тена и заглажда кожата. Нанеси оцета върху петната, които искаш да избелиш, остави го да престои 20 минути и го измий със студена вода. Отново не се препоръчва да го използваш върху нежната кожа на лицето.

7. Кисело мляко

Киселото мляко съдържа млечна киселина, която също ревитализира кожата, дезинфекцира я и премахва пигментните петна. Можеш да използваш кисело мляко и за лицето си, просто го нанеси върху проблемните места, изчакай 20 минути и го отмий с топла вода.

8. Куркума

Въпреки че куркумата има ярък оранжев цвят, тя е известна със своите избелващи свойства. Смеси я с натурален портокалов сок, стопли сместа (гледай да не е гореща, защото ще се изпариш) и я нанеси върху кожата.

9. Горски плодове

Горските плодове са богати на витамин С, затова също могат да ти помогнат да се пребориш с неприятните кожни петна. Можеш да използваш червена боровинка или касис – изстискай сока им върху кърпа и я сложи върху засегнатия участък за 15 минути. След това измий мястото с топла вода.

10. Аспирин

Смеси 10 таблетки аспирин с 90 мл вода. Нанасяй получената смес върху засегнатия участък три пъти седмично. Ако петното не се махне напълно до седмица, задължително направи почивка от поне три дни, преди да използваш сместа отново.

Как да предотвратиш появата на пигментни петна?

  • Балансираната и здравословна диета, съчетана с няколко други превантивни мерки, ще ти помогне да се пребориш с пигментните петна.
  • Потърси каква е причината за появата на петната. Може би имаш някакво заболяване, което отключва подобни кожни проблеми.
  • Кожата ти трябва да е хидратирана, затова пий достатъчно вода и не забравяй да нанасяш овлажняващ крем или лосион върху най-сухите места.
  • Избягвай излагането на слънце в часовете от 11 до 16 ч., особено през лятото.
  • През лятото и по-топлите дни използвай слънцезащитен крем дори когато не си на плажа, а се разхождаш в града.
  • Избягвай посещенията в солариума, той води до преждевременно състаряване на кожата и появата на нови пигментни петна.
  • Яж повече пресни зеленчуци и плодове, които са богати на витамините С, А и Е.
  • Избягвай захарта и мазните храни, които влияят много зле на кожата, а и на целия ти организъм.
  • Откажи се от някои вредни навици, засили имунната си система и прекарвай повече време навън сред природата. Спортувай и бъди по-активна.