Авокадото е една от най-известните, така наречени, супер храни. То е пълно с полезни хранителни вещества и мазнини. Освен това е много вкусно и с кремообразна текстура, която го прави идеално за сандвичи, салати и дори омлети. Освен в кухнята, то има доказан ефект при разкрасителните методи, като най-известното му свойство е като натурално подхранващо и възстановяващо средство за коса.

Ето още 10 ефекта за здравето ни, които има любимото авокадо.

1. Прави ни умни

Авокадото е пълно с омега 3 мастни киселини и витамин Е, които имат страхотно действие върху мозъка ни. Те подпомагат кръвоснабдяването му, както и здравословното състояние на частта от него, отговорна за планирането и взимането на важни решения. 

2. Намаля холестерола

Заради голямото количество полезни мазнини - едно парче авокадо осигурява 32% от нужните за деня мазнини. Те се борят активно с лошия холестерол, увеличават количеството на добрия холестерол в организма и предотвратяват вероятността от сърдечно съдови заболявания. 

3. Помага на организма да усвоява хранителните вещества

Много от важните витамини, нужни на тялото ни, имат нужда от мазнини, за да бъдат усвоени от него правилно. Тези мазнини могат да дойдат именно от авокадото. Тези витамини са А,К,Д и Е. За това, добавяйки авокадо към салатите ще ви помогне да усвоите максимума витамини, които се съдържат в зеленчуците. 

4. Успокоява симптомите на артрит

Авокадото съдържа много противовъзпалителни вещества, които помагат на организма да се справи с инфекциите, които могат да доведат до артрит. То съдържа и много антиоксиданти като витамините Ц и Е, които могат да успокоят симптомите.

5. Грижа за очите

Авокадото е богато на лутеин, каротиноид, които се грижи за здравето на очите. Наличието му в организма ни, защитава очите от вредни светлини и ги пази здрави. 

6. Пълно е с фибри

Авокадото е богат източник на фибри, идеален помощник в борбата с килограмите. Едно авокадо съдържа 27% от нужните за деня хранителни вещества и фибри. То подобрява метаболизма и нормализира нивата на кръвната захар. 

7. Помага при отслабване

Авокадото може да ни помогне да отслабнем? Да! То съдържа полезни мазнини, които организма разпознава като източник на енергия и не натрупва в себе си. За това, след като сме консумирали авокадо, се чувстваме сити, а в същото време то ще бъде изцяло усвоено от организма.

8. Съдържа повече калий дори от банан

Калият е много важен за организма минерал, който обаче повечето хора пренебрегват. Ще откриете повече от 14% от дневните количества калий нужни на организма в едно авокадо, докато в бананите те са 10%. Нормалните нива на калий в огранизма намалят кръвното налягане и вероятността от сърдечно съдови заболявания. 

9. Има благотворен ефект при бременност

Всички знаят, че при бременност е добре, както за детето, така и за майката, да се приема фолиева киселина. Тя може да се набави по естествен начин с консумацията на авокадо, което съдържа 25% от необходимите дози. 

10. Пълно е с полезни вещества

Авокадото е плод, пълен с витамини и минерали, които са от изключителна важност за здравето на организма ни. То съдържа големи количества витамин Ц и Б-6, които подобряват защитните сили на организма и намалят рисковете от настинки и вируси.