Известният пътеводител Rough Guides призна Пловдив не само за най-древният жив град в Европа, но го нарече и „една от най-ярките изгряващи звезди на стария континент". Авторът на статията Джонатан Баусфийлд казва за Пловдив: „Освен, че щедро предлага археологически съкровища, това е едно от най-оживените места в Югоизточна Европа, с много фестивали, арт квартали и страхотни барове, превръщащи съвременните изследователи в повече от щастливи". Ето и 10-те причини, поради които трябва да се посети Пловдив, според Rough Guides.

Причина №1: Старият град

Резерватът предлага най-добре запазената традиционна архитектура в Югоизточна Европа и показва как са изглеждали балканските градове преди 20-ти век. Богатите български, гръцки и арменски търговци на Пловдив са построили тук големи къщи, стърчащи над тесните калдъръмени улички. Обзаведени в смес от източни и западни стилове, повечето от тях са обществено достъпни като музейни къщи. Авторът приканва туристите да посетят поне Куюмджиевата къща, като най-ярко доказателство за думите му.

Причина №2: Алтернативната карта на Пловдив

Тя е на фондация „Отворени изкуства", наречена „увлекателно упражнение по културен туризъм". Тук могат да се видят маршрути, проследяващи повлияната от Баухауз архитектура в града, сгради от социализма, квартал „Капана", Тютюневото градче, улица „Отец Паисий" и много други пренебрегвани архитектурни забележителности.

Причина №3: Маршрут „По римските пътища"

Авторът е забелязал, че няма град, който може да се похвали с Римски стадион на самата главна улица. Отбелязани са мозайките от римско време и разбира се Античният театър, който блести със своята древност и цялост.

Причина №4: Капанът

Пътеводителят го описва така: „В непосредствена близост до центъра, но до голяма степен живеещ в свой свят, квартал Капанът е мястото, където новото и старото от Пловдив съжителстват заедно. Бивш базар от османско време - по калдъръмените улички все още работят занаятчийски ателиета и работилници, които характеризират Балканите от миналото, наред с истински съвременен тип кафе-барове и клубове - шумни нощни заведения, намиращи се в съседство с бохемски питейни обиталища."

Причина №5: Джамиите и баните от турско време

Освен че е забележим отпечатъкът на османската архитектура върху града, Rough Guides пише и за Центъра за съвременно изкуство, настанен в Чифте баня.

Причина №6: „Насладете се на столицата на културата", не само за 2019г., а изобщо!"

Освен забележителните самобитни културни събития в града, пътеводителят изтъква, че тук след 2014 г. добиват локален привкус събития като "OneDesign Week" и "OneDance Week".

Причина №7: ул. „Отец Паисий"

Те е артистично място и основна база за излагане на творчеството на съвременни художници от цял свят.

Причина №8: Богата културна програма

Богатата културна програма през септември е следващата причина за посещение на града и най-доброто време за пребиваване в Пловдив. Нощта на музеите и галериите и Есенният салон на изкуствата преобразяват града в „Голяма Арт и Парти зона".

Причина №9: Бачковски манастир

Без да е изчерпал атрактивните места в града, световният пътеводител отправя поглед и към Родопите и по-точно Бачковския манастир. Той допълва екскурзиите на туристите, като привнася свежестта на гористите родопски хълмове и величествената духовност на българското православие.

Причина №10: Църквите в центъра на града

Красивите храмове образуват забележителен поклоннически маршрут, от който туристите могат да „вдишат аромата на икони и тамян". Черквата „Св. св. Константин и Елена" и Иконната галерия са изпъстрени с красиви олтари и резбовани орнаменти, които допълват мистичността на града и доказват неговата космополитност.

Източник: DarikNews.bg