Токсините са навсякъде около нас - било то във въздуха, който дишаме, водата, която пием или храната, която ядем. Дори любимият ви смартфон е ферма за бактерии, която е способна да ви разболее сериозно. Всеки ден токсините се натрупват в нашето тяло и ако достигнат повратна точка, може да ви навредят много.

За да ви помогнем да разберете, че може би е време за детокс, съставихме списък от симптоми, които показват претоварване с токсини.

Страдате от запек

Когато ядем храна, също така неволно консумираме и много химикали като консерванти, оцветители и изкуствени аромати. Червата, които са натоварени с храносмилането, също трябва да се изправят пред предизвикателството да преодолеят тези токсини. Това може да доведе до разстройство на стомаха и запек.

Консумирането на органични храни, ограничаването на приема на алкохол и пиенето на много вода би трябвало да помогнат за разрешаването на проблема.

Страдате от “замъгляване” на мозъка

Ако се чувствате замаяни, объркани и не можете да се концентрирате дори сутрин след стабилен сън през нощта, вредните токсини може да са причината. Те причиняват поредица от реакции, като пресушаване на основните витамини и минерали, които помагат на тялото да функционира. Получава се нещо подобно на това да сложите некачествено масло в автомобила си.

Дезодорантите не помагат срещу неприятните миризми.

Взели сте сутрешния си душ, сложили сте си дезодорант, но въпреки това в метрото хората се дърпат, когато приближите до тях. Познахте: токсините могат да ви накарат да миришете! Когато са усвоени, те произвеждат газове и миризми, които излизат през порите и могат да ви придадат неприятна миризма.

Болки в ставите и мускулите

Ако не сте прекарвали много време във фитнеса, нито пък сте вършили физически уморителна работа, но все пак изпитвате мускулни и ставни болки, причината може да бъде натрупването на токсини. Болките в тялото са индикатори, че имате нелекувано възпаление в тялото и ако няма друга причина за него, опитайте с детокс.

Нови петна се появяват по кожата ви

Кожата е най-големият орган в тялото ни и често е изложена на замърсяване. Също така продукти като шампоани, балсами, сапуни и лосиони, могат да съдържат вредни химикали. Излагането на толкова много токсини може да доведе до симптоми като акне, обриви и екзема.

Заспиването става по-трудно

От една страна натрупването на токсини ви кара да се чувствате изтощени, а от друга, може да наруши съня ви. Високите количества токсини в организма могат да доведат до ниско ниво на хормона, който контролира съня и по този начин да повлияе негативно на съня ви. Безсънието може да доведе до сериозни здравословни проблеми, така че ако намирате, че заспиването става все по-трудно, помислете за детокс.

Качвате килограми

Въпреки страхотните тренировки във фитнеса, ако продължавате да качвате килограми, може би нещо не е наред с хормоните ви. Токсините могат да окажат неблагоприятно въздействие върху нивото на определени хормони в организма, включително и тези, които са отговорни за поддържане на теглото. Преминаването към здравословна диета и детоксикацията би ви помогнало.

Дъхът ви мирише зле

Лошият дъх обикновено е симптом на храносмилателни проблеми. Това се случва, когато храносмилателната ви система трябва да се бори, за да усвои всичко, което ядете. Но храносмилателните проблеми могат да възникнат и когато черният дроб се бори да пречисти всички натрупани токсини. Отърваването от тях е единственият начин да се справите с този проблем.

Ноктите на краката ви са крехки и изглеждат зле

Гравитацията издърпва токсините надолу в тялото ви и ноктите на краката могат да бъдат тези, които страдат най-много. Пръстите през по-голямата част от деня са в чорапите или обувките - екосистема, която гъбичките обичат. Те превръщат краката в идеално място за растеж на гъбичките. Макар да има много фармацевтични предложения за справяне с този проблем, детоксикацията също е много важна крачка.

Косата ви капе

Косопадът не е симптом на претоварване с токсини, срещани в ежедневието. То може да бъде дело на по-зловещи токсини като арсен, олово и талий (открити в цигарения дим) и други, които могат да бъдат дори смъртоносни. Така че не се примирявайте с косопада и бързо посетете лекаря си.

Бонус: как да се детоксикирате


Ако преживявате едно или повече от описаните по-горе състояния, детоксикацията може да бъде добра идея. Макар и да има доста сложни процедури за детоксикация, могат да ви помогнат и някои прости промени в начина на живот.

  • Пийте достатъчно вода - тя помага за изхвърляне на токсините.
  • Токсините пораждат хаос в черния дроб. За да го опазите силен, пийте чай от глухарче или добавете магданоз, кантарион или бял трън към храната си.
  • Практикувайте йога. Тя подобрява телесната циркулация и помага да се отървем от токсините.
  • Мийте зъбите си след вечеря и не забравяйте да почистите и езика.
    Яжте само чисти, цели и органични храни.
  • Добавете пробиотици към диетата си.
  • Използвайте само натурални козметични продукти, които не съдържат аромати и други токсини.

Ваши приятели разказвали ли са ви за подобни проблеми? Споделете тази статия с тях!