Ако се научите как да си приготвите италианската храна по правилния начин, няма да ви се иска да излизате от вкъщи и да ходите на ресторанти както досега. От перфектна паста до използването на основни подправки, италианците са майстори, които умело пазят своите тайни. Ние обаче открихме вратичка и си откраднахме 15 от тях, които днес ще споделим с вас: 

1. Настържете чесънa със ситно ренде

Най-бързият начин да настържетете чесън не е с нож, а с ренде. Ако използвате нож, ръцете ви ще станат лепкави и ще миришат. Освен това, ако добавите към него малко масло или зехтин, ще получите по-плътен и уникално вкусен чеснов сос.

2. Добавяйте много сол към врящата вода, когато готвите паста

Вероятно знаете, че посоляването на водата е важна стъпка при приготвянето на паста, но знаете ли всъщност колко сол трябва да добавите? Правилното съотношение е 1 с. л. към 4 ч. ч. вода. Да, може и да ви се струва много, но е от решаващо значение за вкуса на пастата - водата трябва да има вкус на море.

3. Не се страхувайте да използвате консервирани домати

Всъщност опитните италиански готвачи им се доверяват напълно, особено на тези от сорта Сан Марцано. Добра идея е да имате на разположение поне няколко вкъщи, защото са база за лесни ястия като паста и домашно приготвен доматен сос.

4. Използвайте лъжица за спагети

Тайната на перфектно измерване на спагети е в инструмента, който използвате. Ако използвате лъжица за спагети, със сигурност ще приготвите перфектната порция.

5. Приготвяйте кюфтета в собствения им сос

Тайната на класическите италиански кюфтета е първо да се запържат до кафяво в зехтин, но да не са напълно готови, когато ги добавите към домашно приготвения доматен сос. Тайната е в това да "покъкрят" до пълна готовност с него, за да се смесят всички вкусове и аромати. Резултатът: най-зашеметяващите, сочни и крехки кюфтенца, които някога сте опитвали!

6. Замразете пармезан

Запазете външната част на пармезана във фризера, за да я използвате при овкусяване на супи и ястия в италиански стил.

7. Избирайте пастата според соса

Пастата има толкова много форми, затова е важно да изберете правилната според соса, който ще приготвяте, защото той изпълва формите ѝ по различни начини. Опитайте босилеково песто с фусили, карбонара със спагети и болонезе с папарделе.

8. Гответе с вино

Италианските готвачи знаят колко важен е изборът на правилно вино както за пиене, така и за готвене. Има много начини да се наслаждавате на чашата вино, но е важно и кое с какво ще съчетаете. Ето няколко съвета:

  • бялото вино е подходящо за приготвяне на бяло пилешко месо и за риба;
  • сухите бели вина са подходящи за приготвяне на различни бели сосове;
  • червеното вино се съчетава идеално с телешко, свинско, патешко, както и за тъмни сосове
  • сервирайте ястието с чаша от същото вино, с което сте го приготвили, за да придадете завършен вид на ястието си.
9. Заложете на прясно приготвената паста

Не е нужно да имате машина, за да направите прясна паста вкъщи. Не е трудно – използвайте само хубаво брашно, яйца и ръцете си.

10. Направете си собствена галета

Знаете ли колко лесно е да си я направите сами у дома - трябва ви само стар хляб, който да нарежете на лентички, след това изсушете в микровълновата печка на режим грил в продължение на 8-9 минути и смелете в кухненския робот. Гарантираме ви, че вкусът и текстурата със сигурност ще са перфектни! Готовата галета може да съхранявате в хладилник и да я използвате за пилешко с пармезан, паста или макарони със сирене.

11. Печете чесновия хляб с фолио

Както галетата, така и чесновият хляб не трябва да се купуват предварително. Вашият домашен чеснов хляб ще впечатлите всички, а хитринката, която  може да започнете да прилагате е обвиването му във фолио, така че чесънът, маслото и магданозът да проникнат в пукнатините. Вкусно, нали?

12. Не следвайте времето за готвене на опаковката

Готвенето на паста аl dente означава приготвяне под препоръчаното време, така че да не е напълно мека, а да остане "крехка, но твърда", както казват самите италианци.

13. Направете си брускети

В класическата италианска брускета няма моцарела и е много лесно да си я приготвите. Нарежете една франзела на филийки, леко я намажете със скилидка чесън и карамфил и поръсете със смес от пресни домати, нарязан босилек, зехтин, сол и черен пипер. Buon appetito! 

14. Използвайте водата от пастата за готвене

Ако правилно посолите врящата вода преди добавяне на паста, ще получите солена и ароматизирана съставка за следващата ви гозба. Затова запазете чаша от тази вода и ако на следващия ден имате гости, им пригответе паста със сирене и черен пипер, като с водата можете да приготвите скусен кремообразен сос без нужда от сметана. 

15. Използвайте висококачествен зехтин

Зехтинът е може би най-важната съставка в италианската кухня. Затова винаги използвайте висококачествен, екстра върджин, като не пестете в никакъв случай при завършване и поднасяне на ястията.