Белите чесъна, преди да го сложите в пресата? Подреждате ли миялната както ви падне? Значи ненужно си усложнявате живота.

Всички ние сме правили грешките, които ще споменем днес, затова сме ви подготвили списък с трикове, които ще улеснят живота ви (като изключим последния).

1. Зареждаме миялната по грешния начин

Когато зареждаме миялната машина, просто слагаме чиниите една след друга и не се замисляме много за подредбата им – важното е да се съберат. Такава безразборна подредба често води до недобре измити чинии. Учените решили да видят къде се крие проблемът и съставили план за най-ефективното подреждане на миялната:

  • Трябва да подреждате чиниите в кръг, тъй като по този начин се движи и водата.
  • Поставете всички чинии, използвани при яденето на въглехидрати (като овесена каша или паста) в центъра.
  • Отстрани поставете чиниите, които съдържат остатъци от протеини (като месо).

По този начин миялната машина ще бъде най-ефективна и няма да ви се налага да измивате чиниите повторно.

2. Топлим храната в микровълновата по грешния начин

Сигурно сте забелязвали, че храната, притоплена на микровълновата, понякога е студена в центъра, въпреки че чинията отстрани е много топла, което понякога ни разваля цялото удоволствие. Е, експертите съветват да подреждате храната си като поничка – с празен център, ако искате да е възможно най-равномерно стоплена.

3. Използваме ножовете за сирене по грешния начин

Почти всеки сет ножове има и подобен нож, но малко хора знаят за какво е. Той е специално създаден за рязане на сирена, а тънкият му и заострен връх е пригоден да разделя тънките парчета. Този нож може да бъде използван и за рязане на плодове и зеленчуци с тънка и еластична ципа, като доматите и сините сливи.

4. Разбиваме сметаната по грешния начин

Опитните домакини знаят, че е много важно сметаната да е студена, ако искаме да се надигне и да запази формата си за по-дълго, вместо да се разтече. Ако времето е много горещо, някои препоръчват да сложите купата и бъркалките на миксера във фризера, за да получите гъста и пухкава сметана.

5. Не настройваме тостера правилно

Много от нас настройват степента на изпичане веднъж и повече не я пипат. Експертите твърдят, че тази стратегия работи само ако използвате един и същ хляб. Ако обаче използвате различни видове хляб с различна дебелина, трябва да променяте настройките на тостера всеки път, тъй като изпичането зависи от вида на хляба и неговата дебелина. Да не се чудите, ако единият ви хляб прегаря, а другият е почти неизпечен.

6. Отваряме мултикукъра

Всеки път, когато използваме мултикукър или друг умен уред, изпитваме нужда да отворим капака и да погледнем дали храната се е сготвила. Ако и вие не можете да се отпуснете и искате да контролирате умните устройства, то ще ви кажем, че по този начин само разваляте храната.

Всеки път, когато отворите капака, температурата в мултикукъра се понижава и устройството не може да сготви храната качествено.

7. Не използваме черпака за спагети правилно

Дупката в средата на черпака за спагети може да ни помогне да измерим колко спагети са ни необходими за една порция. Колко удобно, нали?

8. Белим чесъна, преди да го сложим в пресата

Нима има нещо по-логично от това да обелим чесъна, преди да го използваме? Оказва се, че това е излишна работа, тъй като обелките, така или иначе, няма да преминат през пресата и няма да попаднат в храната.

9. Чупим яйцата на ръба на чинията

Сигурно на всеки се е случвало да счупи яйцето на ръба на чинията и парченце черупка да попадне в яденето. За да избегнете този неприятен момент, просто счупете яйцето в ръба на масата и първо го изсипете в отделна чаша – по този начин няма да попадне черупка в ястието, а и вие ще проверите дали яйцето е годно за консумация.

10. Пържим яйцата по грешен начин

Завършваме с един трик, който по-скоро ще ви усложни живота, но ще ви зарадва, ако сте перфекционисти и любители на яйцата на очи.

Ако искате да имате най-вкусните и красиви яйца на очи, трябва да следвате няколко стъпки. Първо, отделете белтъците от жълтъците. Второ, първо изсипете белтъците, след 1 минута добавете и жълтъка отгоре. По този начин белтъците ще са по-сготвени от жълтъците, което води до най-вкусния резултат.